Mozaik

Megtalálták a hóban a börzsönyi fantom nyomait

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kihasználva a Csóványos körüli mély hó nyújtotta lehetőségeket bátran nekivágtak a hegynek, hogy hazánk egyik legritkább állatának, az erdők fantomjának is emlegetett hiúznak a nyomába eredjenek, olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

Kitartásukat végül siker koronázta, így megtalálták és néhány kilométeren keresztül követni tudták az állat nyomait, amit dokumentáltak is.

Hozzátették, a hajsza nem volt kiegyenlített, hiszen a hiúz egyes szakaszokon simán lépkedett a fagyott hó tetején, az kollégáiknak combközépig ért.

Bár a börzsönyi hiúz létezéséről régóta tudni, de az állat fantomként él, már az is kisebbfajta csodának számít, ha a kamerák felveszik.

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa.

A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere.

Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Kapcsolódó
Megtörtént a lehetetlen: hiúzcsalád sétált át az úton egy autós előtt
Alighanem ő a világ egyik legszerencsésebb embere.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik