Mozaik

Hamarosan költhet a dél-alföldi uhu

Körös-Maros-Nemzeti-Park/Czifrák Gábor
Körös-Maros-Nemzeti-Park/Czifrák Gábor

A  Körös-Maros Nemzeti Parkban, Dévaványa északi határrészén bukkant fel ismét egy uhu, amiből arra következtet az igazgatóság, hogy ez a nagytestű bagoly hamarosan költőfajként is megjelenik a Dél-Alföldön – írta meg a nemzeti park a weboldalán.

Az uhu a legnagyobb hazai bagolyfaj, amely csak kis számban költ Magyarországon, elsősorban a középhegységek kőbányáiban, sziklafalain.

Az utóbbi években azonban egyre több példány húzódik le a síkvidéki tájakra, a Jászságban már költőfajként is megjelent.

Költőhelyét illetően nem túl igényes, akár egy kidőlt fa tövében is fészket rak. Máskor rétisasok vagy parlagi sasok fészkét foglalja el. Nem könnyű észrevenni, mert tökéletes rejtőszíne van, jól beleolvad a környezetébe. Tavasszal leginkább jellegzetes, párzásra hívó hangja, vagy a fiókák táplálékkérő hangja alapján lehet a jelenlétére következtetni. A Hármas-Körös árterében, a korábbi években már hallottuk az uhuk párzásra hívó hangjait, de költésüket még nem sikerült bizonyítani.

Az elmúlt években a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több alkalommal is mentettek bajba jutott uhukat. Volt olyan példány, amelyik vadcsapdába került, de sérülés nélkül megúszta, s olyan is, amely egy szögesdróttól szenvedett komoly sebeket. Utóbbit néhány hetes, gondos ápolás után engedtük szabadon.

Az uhuk nagy valószínűséggel a gazdag táplálék-felhozatal miatt húzódnak le az alföldi területekre. Hatalmas, tollas lábaikkal nagyobb zsákmányállatokat, például róka- és borzkölyköket is meg tudnak ragadni.

Kapcsolódó
Megkezdődött a bagolyinvázió a Dél-Alföld településein
A baglyok - ha nincs zavaró tényező - jellemzően évről-évre ugyanazokat a területeket keresik fel.
Olvasói sztorik