Mozaik

Ritkán látott madarat mentettek Dévaványán

Körös-Maros Nemzeti Park/Czifrák Gábor
Körös-Maros Nemzeti Park/Czifrák Gábor
Lakossági bejelentés alapján találtak rá a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Dévaványa északi határrészén egy szögesdrótba gabalyodott, nagytestű bagolyra.

Mint kiderült, egy uhu került bajba, mert bal szárnyának felső bőrredőjébe beleakadt egy szögesdrót-tüske. Szárnya súlyosan megsérült, ezért röpképtelenné vált. A szakemberek az elsődleges gyógykezelések után egy lábadozó helyiségbe vitték a sérült baglyot – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Uráli bagoly várakozott a bejárati ajtónál az alföldi tanyán
A régióban ritkán látott vendég a nagytestű éjszakai ragadozó.

Az uhu hazánk legnagyobb méretű bagolyfaja, narancssárga szemekkel, tollfülekkel, erős lábakkal, melyek végig tollasak.  Kis számban költenek Magyarországon, elsősorban a középhegységek kőbányáiban, sziklafalain. Érdekesség, hogy az elmúlt évtizedben húzódnak le a síkvidéki tájakra, már a Jászságban is költenek, általában nagy fák tövébe rakják le tojásaikat.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén egyelőre még nem sikerült költést regisztrálni. Szórványos előfordulásai vannak a fajnak, de inkább az őszi-téli időszakban. Ez általában fiatal madarak elmozdulását jelenti egy olyan területre, ahol nagy számban élnek zsákmányállataik, azaz patkányok, eurázsiai sünök, illetve nyulak.

Az utóbbi időszakban az uhu előfordulását évente 3-4 alkalommal regisztrálták.

Kapcsolódó
Bagolyfiókát mentettek a rendőrök
A bagolyfiókát találó dobozi lakosnak a rendőrök segítettek, így a fióka biztonságos helyre került.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik