Mozaik

Szankon tömőludak százait támadta meg a madárinfluenza

wikimedia commons
wikimedia commons
A Nébih tájékoztatása szerint a vírus továbbra is jelen van hazánkban, ezért fokozott védelmet kérnek a baromfitelepektől.

Hetekkel a körzetek feloldása után ismét a madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun vármegyében. Az állategészségügyi hatóság kijelölte a védő- és megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődött az érintett lúdállomány leölése is – olvasható a hatóság közleményében.

A Bács-Kiskun vármegyei Szank településen található, 500 tömőludat tartó telepen a megemelkedett elhullás keltett gyanút. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

A vírus továbbra is jelen van hazánkban, így a baromfitelepek vadmadaraktól, járványközvetítő személyektől, eszközöktől való védelme elengedhetetlen.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 

Kapcsolódó
23 ezer kacsát kell leölni madárinfluenza miatt Hajdúböszörményben
A gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik