Mozaik

Megérkeztek az első gólyák

Őze Péter/KMNPI
Őze Péter/KMNPI
Az enyhe időjárás lehet a korai érkezés oka.

Február 23-án visszatértek telelőhelyeikről az első fehér gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkba. A három, jó erőben lévő madár Dévaványán szállt le a hosszú út után, írta meg az örömhírt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldala.

Általánosságban március közepén, második felében, Sándor-nap tájékán érkeznek vissza a telelésből gólyáink, ám mindig van egy-két egyed, amelyek korábban érkeznek. Nincs ez másként az idei évben sem. A Békés vármegyében az utóbbi években 300 körül alakul a fészkelő gólyapárok száma, közülük február 23-án megérkezett az első három madár.

Tavaly például március 3-án, Mezőberényben jelent meg a térség első fehér gólyája, idén még ennél is korábban érkeztek az első madarak.

Mindhárom madár rendszeresen látható Dévaványa térségében. A korai érkezés valószínűleg a február közepi enyhe időjárásnak köszönhető. A hosszú út ellenére láthatóan jó erőben vannak, s mivel a térségben jelenleg nincs hótakaró, így az élelemhez is könnyen hozzájuthatnak

– írják a közleményben, amiből azt is megtudhattuk, hogy a gólyáknál rendszerint a hímek érkeznek hamarabb, s mire a párjuk megjön, addigra kitatarozzák a fészket.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák is. Az esetek többségében ezek gyenge példányok, vagy repatriált, fiatal madarak, amelyek még nem elég erősek ahhoz, hogy vállalkozzanak az Afrikába vezető, hosszú útra. Idén két példány telelt át Battonya térségében, róluk mi is többször hírt adtunk.

Kapcsolódó
Gólyafészkeket kínálnak örökbefogadásra
A Hortobágyi Madárpark által indított akcióra bárki jelentkezhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik