Mozaik

Skorpiót találtak Székesfehérváron

Getty Images
Getty Images

Sétálás közben figyelt fel a napokban egy elpusztult skorpióra egy járókelő Székesfehérváron a Horog utcában, számolt be róla a feol.hu.

Both Zoltán vadállatbefogó a lapnak arról beszélt, valószínűleg kárpáti skorpióról lehetett szó, habár a skorpiók esetében nagyon nehéz megállapítani pontosan, hogy milyen fajba tartozik egy-egy példány, mivel számos fajnak rengeteg alfaja is van. Ami még inkább nehezíti a felismerést, hogy jelen esetben tetemet láttak, ami ráadásul több darabban is volt.

Többször riasztottak már, hogy valahol skorpiót láttak, ami úgy eshet meg, hogy véletlenül hazahozzák magukkal az emberek a nyaralásból. Belemászik a bőröndbe vagy a ruháik, törölközőik közé, amit nem vesznek észre, majd az valahogy kikerül a környezetbe. Így a mostani esetnél sem tartom valószínűnek, hogy egy magángyűjtőtől szabadult volna el, vagy valaki kirakta volna

– fogalmazott.

Hozzátette, ezek a fajok roppant túlélőek, akár egy évig is elélnek táplálék nélkül és alapvetően kisebb rovarokat fogyasztanak. Többnyire lépcsőházakban, résekben bujkálnak.

A vadállatbefogó azt is elmondta, hogy eddig egyszer volt példa arra, hogy nagyobb egyedhez riasztották, akkor egy 17 centiméteres skorpió miatt kapott bejelentést. Ez a fajta azonban jóval kisebb, a kifejlettek, 30-40 milliméter hosszúságúak.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik