Mozaik

Novemberre készülhet el az Avasi kilátó felújítása

Facebook/Veres Őál
Facebook/Veres Őál
A pályázaton győztes cég 444 millió forintért végzi el a kilátó felújítását és 160 millió forintért a környező terület, utak megújítását.

A tavaly kiírt közbeszerzési pályázaton az Épkar Zrt. nyert, a céggel a napokban alá is írta a szerződést Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere – írta meg a Boon.

A jogszabályok szerint a szerződés aláírását követően tíz napon belül át kell adni a területet a kivitelezőnek. A kivitelezés határideje – Miklós Viktor, az önkormányzat pályázati főosztályának vezetője szerint – november 10-e. A szerződés erre garanciákat biztosít.

A lap azt írta, hogy az Avasi kilátóban működő kávézó eddigi bérlőjével a város vagyonkezelő cége, a Miskolc Holding Zrt. korábban megállapodott a bérleti jogviszony felbontásáról. Miklós Viktortól azt tudtuk meg, hogy a kilátó rekonstrukciójának befejezése után piaci alapon, pályázat útján keresnek üzemeltetőt a kávézóhoz, természetesen a korábbi bérlő és nyújthat be ajánlatot majd.

A kilátónál egyébként törekedni kell az eredeti megjelenés, a felületek, az anyagok, az arányok megtartására és visszaállítására. Az alagsori szinten a leendő kivitelezőnek el kell végeznie a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül meg kell oldani a kilátó körüli járda szélesítését és felújítását.

A kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését.

A kilátó alatti, jelenleg még rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, pergolás árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.

(Nyitóképünkön a kilátó látványterve látható Veres Pál, Miskolc polgármesterének közösségi oldaláról.)

Kapcsolódó
Óriásfenyővé változott a miskolci Avasi kilátó
Az országban egyedülálló ünnepi látványosság január 3-áig csodálható meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik