Mozaik

Medvét láttak Boldván, bárhol felbukkanhat a Sajó mentén

Getty Images
Getty Images

2023. március 9-én csütörtökön barna medve (Ursus arctos) észlelés történt az Aggeleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Boldva település határában a Sajó-folyó mellett, közölte a park a Facebook-oldalán.

Mint fogalmaztak, a folyót határoló terület jellemző útvonala a Magyarország területére időnként beérkező kóborló medvéknek.

Az állat mozgásának irányáról jelenleg nincs több információ. Igy a Sajó-folyó mentén bárhol előfordulhat az elkövetkezendő napokban

– figyelmeztettek.

Magyarországra időről időre átkóborolnak őshonos medvék – olykor a vadkamera le is fotózza őket -, de nem szaporodnak nálunk.  Ennek több oka lehet, megzavarja például a vadászat, az erdőgazdálkodás, közrejátszhat esetleg élelemhiány, vagy egy hím miatt vonul el. Ugyanis az anya medve két-három évig, míg bocsai vannak, nem képes szaporodni, így emiatt keres nyugalmas helyet a kölykeivel.

A környező országokban vannak medve balesetek, de ilyen Magyarországon az elmúlt száz évben nem történt. Ez leginkább Erdélyben és Szlovákiában fordul elő, egyrészt ott sok példány él, másrészt az emberek viszonya is más az állathoz.

Arról az alábbi cikkünkben írtunk korábban bővebben, hogy mi a teendő, ha kirándulás közben medvével találkozunk:

Kapcsolódó
Ezt tegyük, ha medve van a határban
Indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
Olvasói sztorik