Mozaik

Veszélyes vírusok jelenhetnek meg az Északi-sark olvadásával

pixabay.com
pixabay.com
A globális felmelegedéssel vírusveszély is kialakulhat.

Az északi félteke egyötödét – beleértve Alaszka, Kanada és Oroszország sarkvidéki tájait – évezredek óta permafroszt borítja, ami egyfajta időkapszulaként őrzi – az ősi vírusok mellett – számos olyan kihalt állat mumifikálódott maradványait, amelyek közül néhányat a tudósok tanulmányoztak az elmúlt években, köztük két barlangi oroszlánkölyköt és egy gyapjas orrszarvút, írja a CNN híre nyomán a Kisalföld.

Nagyon fontos lenne pedig, hogy a permafroszt fagyott maradjon, állítják az éghajlatkutatók, akik a fagyott vírusok kockázatának jobb megértése érdekében a szibériai permafrosztból vettek földmintákat.

Jean-Michel Claverie, a franciaországi Aix-Marseille Egyetem Orvostudományi Karának emeritus professzora megvizsgálta a földmintákat. Az általa “zombivírusoknak” nevezett vírusokat kereste, és talált is néhányat.

pixabay.com

2014-ben neki és csapatának már sikerült újjáélesztenie és tenyésztett sejtekbe juttatva 30 000 év után először fertőzőképessé tennie egy vírust. A biztonság kedvéért akkor olyan vírust tanulmányozott, amely csak amőbákat képes megcélozni, állatokat vagy embereket nem.

A professzor szerint hatalmas problémára utal, hogy a fagyott rétegben található vírusok ennyi idő után is fertőzőek, ezért az ősi vírusok életre kelésének lehetőségét súlyos közegészségügyi fenyegetésnek kell tekinteni.

Sok-sok vírus nyomát látjuk, tehát tudjuk, hogy ott vannak. Nem tudjuk biztosan, hogy élnek-e még. De az az érvelésünk, hogy ha az amőbavírusok még életben vannak, akkor nincs ok arra, hogy a többi vírus miért ne lenne még életben, és ne tudná megfertőzni saját gazdáit

– mondja Jean-Michel Claverie.

Kapcsolódó
Sokkal gyorsabban olvad a vártnál az Antarktisz
Az olvadás üteme kétszer olyan gyors, mint amire számítani lehetett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik