Mozaik

Több tízezer forintot spórolhatnak a kúttulajdonosok

pixabay.com
pixabay.com
Nem minden esetben kell szakember a telken lévő kút engedélyeztetéséhez.

Ahogy korábban mi is megírtuk, idén év végén lejár a kútamnesztia a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra. Akinek a telkén van fúrt kút, aminél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha gazdasági célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást. Az engedélyeztetés határideje 2023. december 31.

Akinek a telkén fúrt kút található, az engedélyeztetéshez minden esetben szükség van szakemberre a fennmaradási kérelem kiállításához, a szakvélemény költsége 50 ezertől akár 150 ezer forintig terjedhet, írja a kutengedelyezes.hu.

Mi a helyzet az ásott kutakkal?

Ásott kút engedélyeztetésénél nem szükséges szakember, de csak akkor, ha a kút az alábbi féltételeknek maradéktalanul megfelel:

  • a kút helye nem érint vízbázisvédelmi védőterületet;
  • a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet;
  • 500 m3/év vízigénybevétel alatti;
  • a kút épülettel rendelkező ingatlanon van;
  • magánszemély a kérelmező;
  • a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási, nem pedig gazdasági igények kielégítését szolgálja.

A fentiek teljesülése esetén a helyi önkormányzat jegyzőjétől bármely magánszemély kérhet formanyomtatványt, amit maga is kitölthet. Ha a kút nem teljesíti valamelyik feltételt, szükséges a szakember.

Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2024. január 1-jétől vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80 százalékáig, engedély nélküli vízi munka vagy vízhasználat esetén egymillió forintig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 ezer forintot.

A kútbejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól. Az eljárás során felmerülő egyéb költségek, valamint a dokumentáció készítés költségei a kérelmezőt terhelik.

Kapcsolódó
75 éves néni használja Mórahalom egyetlen működő gémeskútját
A többi kutat már betemették, de ez az egy dísz és egyben használati eszköz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik