Kertünk-Portánk

75 éves néni használja Mórahalom egyetlen működő gémeskútját

A többi kutat már betemették, de ez az egy dísz és egyben használati eszköz.

Mórahalmon az egyik Nyár utcai ház portáját egy, a mai napig működő gémeskút díszíti. Tulajdonosa, a 75 éves Király Lajosné Juci néni a mindennapokban is használja a szerkezetet, amit az arra járó turisták gyakran megcsodálnak és lefényképeznek, írja a Délmagyar.

1969-ben jöttünk ide, 1966-ban kezdtünk el építkezni, de építési engedélyt nem adtak, csak ha volt ásott kutunk. 1966-ban épült, mi csináltuk meg a férjemmel egy kis segítséggel. Ebből főztünk, ebből mostunk, nagyon jó víz volt

– mesélte Király Lajosné Juci néni.

1980 körül hozták be a vezetékes vizet, de még utána is sokáig használták az állatok itatására, hisz volt ló, tehén, disznó a portán.

A mórahalmi gémeskút környékét virágok, leanderek díszítik, és mellette sorakoznak a most hároméves unoka szétszórt játékai a homokozóban. A többi helyen már betemették az ilyen kutakat, nincs sehol a környéken csak náluk. Juci néni a világért se temetettné be, hisz működik, most is van benne víz, és sose tudni, mikor lehet rá szükség. Amikor például a környéket csatornázták, előfordult, hogy valahol meghibásodott a hálózat, elzárták a vizet, akkor az egész környék hozzájuk járt vízért.

Ma már csak dísznek van a kút, de a nyáron, amíg bírtam magam, ebből locsoltam a virágokat. Sokan vannak külföldiek, turisták, akik jönnek-mennek az utcában, rácsodálkoznak és lefotózzák

– tette hozzá Juci néni.

Olvasói sztorik