Mozaik

Napelemes kutakat építettek magyar segítséggel a sivatagban

Pixabay
Pixabay
A háború sújotta övezetekben rendszeresen segít a Máltai Szeretetszolgálat, több országban támogatják az újjáépítést. Szíria napelemes kútjai az egyházmegye fejlesztését és a keresztények jelenlétének erősítését is elősegítik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével napelemes kútrendszert építettek ki Szíriában, írta az MTI.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Hungary Helps programjának támogatásával működő kutak Szíria szárazsággal sújtott déli részén teljesítenek szolgálatot.

A mintagazdaság teljes kiépülése után 300 hektáros terület mezőgazdasági hasznosítását teszi lehetővé. A szárazságtól sújtott területek vízellátásához 5 kútrendszert építettek ki, ezeket napelemekkel is üzemeltetik.

Pixabay

Az öntözéshez szivattyúkat vásároltak, a közeljövőben négy víztározó tavat létesítenek. Első lépésben 66 tonna vetőmagot vásároltak, borsot, fokhagymát, árpát, burgonyát, paradicsomot és uborkát ültettek. Az állattenyésztés újraindítására tekintélyes méretű istállót építettek. Az állomány 10 tehénnel, 35 borjúval és 100 báránnyal indult, majd további 200 birkával bővült.

Pixabay

A magyar munkatársak a görögkatolikus egyházzal együttműködve kétszáz lakást építettek újra Homszban, a hazatérő menekültek visszailleszkedését pedig egy ideiglenes gyógyszertár felállításával segítik.

Kapcsolódó
Drámai vízválságot prognosztizál a Meteorológiai Világszervezet
Ivóvízhiány és pusztító áradások veszélye fenyeget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik