Mozaik

A patika, ahol verseket adnak gyógyszer helyett

Deborah, a tulajdonos úgy gondolja, hogy a költészet segíthet számos érzelmi zavar, például a stressz enyhítésében.

Az angliai Shropshire-ben található a világ első olyan patikája, ahol gyógyszerek helyett költeményeket adnak a betérőknek, írja a News.sky.com. A verses patika megálmodója Deborah Alma brit költő, aki maga is a boltban dolgozik.

Deborah a boltjában ,,hangulat” szerint rendezi a könyveket, mert úgy gondolja, hogy a költészet segíthet számos érzelmi zavar enyhítésében, mint a kimerültség, a stressz, de akár átvészelhető verssel a szerelmi bánat is. Verses beszélgetős délutánokat és konzultációkat is folytat, gyakran meghívja ,,betegeit” egy beszélgetésre, ahol kérdéseket tesz fel, majd a válaszok alapján egy gondosan választott verset ír fel nekik terápiául.

Fotó: Facebook/Emergency Poet & Poetry Pharmacy

Hiszem, hogy egy kis beszélgetés után a számukra megfelelő verset adom nekik. S miután megkapják, a vers örökre a tulajdonuk marad. Felragaszthatják a hűtőre, vagy ahová szeretnék, hogy ha rápillantanak, megnyugtassa őket

– mondta Deborah, aki évekig dolgozott demenciában szenvedő betegek között, és látta, hogyan változtathatja meg a költészet valaki hangulatát.

Fotó: Facebook/Emergency Poet & Poetry Pharmacy

A verspatikának saját sürgősségi mentőautója is van, amit Deborah egy ,,őrült” pillanatában vásárolt. Ezzel olykor felkerekedik, és járja az országot, ,,rendel” és verseket osztogat.

Fotó: Facebook/Emergency Poet & Poetry Pharmacy

Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben bejelentette, hogy jelentős és egyre növekvő bizonyítékok vannak arra, hogy a művészetnek számos egészségügyi előnye van. A Verspatikában dolgozó Deborah is hiszi, hogy a megfelelő vers a megfelelő embernek elindíthatja a változást.

Kiemelt kép: Facebook/Emergency Poet & Poetry Pharmacy

Verselő telefon várja a pilisi erdőben túrázókat
A „Hív az erdő” projekt egy régi, piros nyilvános készüléknek adott merőben új életet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik