Mozaik

Birkafarm szel ketté egy autópályát Angliában

Látványosság lett az M62-es autópályán lévő birtok.

Az angliai M62-es autópályán Lancashire és Yorkshire határán a 22-es és 23-as csomópont között szokatlan látvány tárul az autósok elé: egy farm a Liverpoolt Hull városával összekötő autópálya közepén, a sávok között. A Stott Hall Farm a környék egyik legjellegzetesebb látványossága, naponta százezrek haladnak át ezen a szakaszon, írja az Érdekes Világ.

300 éve áll ezen a helyen a farm, az elmúlt évszázadokban a madár sem járt erre a farmereken és az állatokon kívül, de aztán ebbe az irányba kezdték el építeni az M62-es autópályát. Farmok százait rombolták le, és rengeteg családot telepítettek ki, ám csodálatos módon a Stott Hall Farm érintetlen maradt.

Fotó: Instagram/jon_cannings

Az autópályán közlekedők azt gondolhatták, hogy a farm a lakók makacssága miatt maradhatott fenn, akik nem voltak hajlandók eladni a tulajdonukat. A valódi ok azonban a terület geológiai adottsága.

Az autópálya keletre tartó sávját nem tudták olyan magasra építeni, mint a nyugati irányba tartót. A kivitelezők folyamatosan földcsuszamlásokkal küzdöttek, így a végén úgy döntöttek, hogy szétválasztják az autópályát, megmentve így a farmot. Ez az egyetlen oka, hogy még mindig a helyén van

– mesélte a juhtenyésztő Paul Thorp, a jelenlegi tulajdonos.

Íme videón a farm:

A mérnökök aluljárókat alakítottak ki mindkét sáv alá, így a farm tulajdonosa anélkül közlekedhet a földjein, hogy kereszteznie kellene az autópályát. Korlát és kerítés tartja benn az állatokat a területen, és egyben védi is a farmot az autópálya forgalmától. Ennek ellenére a jelenlegi, és az előző tulajdonosok is sok balesetnek voltak szemtanúi.

Fotó: Instagram/antster1983

A farm nem hivatalos szervizállomásként is szolgál az erre közlekedőknek. Ha valamilyen problémájuk adódik útközben, előfordul, hogy betérnek segítségért.

Galéria
Fotó: Flickr/Tim Green

Rendszeresen érkeznek olyanok, akik benzint vagy gázolajat akarnak vásárolni, vagy valamilyen szerszámra van szükségük, esetleg a telefont használnák. Ezek az alkalmi látogatók nem zavarják a házigazdát, de a járművek folyamatos zaja sokszor nagyon idegesítő a számára.

Néha azt kívánom, bárcsak kikapcsolhatnám az autópályát, de eddig még nem találtam meg a kikapcsoló gombot

– tréfálkozott Paul.

Kiemelt kép: Flickr/Ryan Taylor

Formabontó építészeti remek a környezetbarát ökofürdő
A tervezők színesben álmodták meg a hat épületből álló komplexumot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik