Mozaik

Dél-Magyarországon is támad a madárinfluenza

wikimedia commons
wikimedia commons
Egy pusztaszeri telepen igazolta a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét, mintegy 9 000 mulard kacsát kell leölni.

A Csongrád-Csanád vármegyei Pusztaszer településen található, mintegy 9 000 mulard kacsát tartó telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek keltették fel a madárinfluenza gyanúját. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét – írta meg közleményében a hivatal.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú körnél nagyobb, kiterjesztett megfigyelési körzetet.

Az elmúlt időszakban észlelt madárinfluenza-esetek is alátámasztják, hogy az állományok zártan tartása és a járványvédelmi előírások betartása kiemelten fontos, tehát az állattartóknak az ország valamennyi területén mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományukat a betegségtől.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Kapcsolódó
Madárinfluenza-járvány tört ki Nógrádban
A Nébih elrendelte az állatállomány leölését.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik