Mozaik

Kacsák és ludak ezreit semmisítették meg a madárinfluenza miatt

pixabay.com
pixabay.com
Az újabb kitörések további óvintézkedéseket indokolnak.

Újabb területeken igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében. Az esetek fényében egyértelműen kijelenthető, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat, ezért a járványvédelmi fegyelem lazítása még az ország madárinfluenzától mentes területein sem megengedett, figyelmeztetett a Nébih weboldalán.

Kapcsolódó
Tombol a madárinfluenza, baromfik tízezreit semmisítik meg
Egyelőre Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyét érinti a járvány.

H5N1 altípus jelenléte igazolódott Bács-Kiskun megyei Rém településén és a Csongrád-Csanád megyei Szentes településén található gazdaságokban, ahol a több ezres állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartók figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A vírus igazolása után a kacsa és tenyészlúd-állományok felszámolása megkezdődött.

Az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások

– áll a közleményben.

Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében a korábban kijelölt korlátozás alatt álló területek tovább bővültek újabb kitörések következtében.

Kapcsolódó
Kötelező tanfolyamot indítanának a baromfitartóknak
A képzésen minden évben részt kellene venni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik