Mozaik

Tombol a madárinfluenza, baromfik tízezreit semmisítik meg

pixabay.com
pixabay.com
Egyelőre Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyét érinti a járvány.

Újra madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen és egy tenyésztyúk-állományban, valamint egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban. Az érintett telepek felszámolása folyamatban van. Az új kitörések összesen több mint 65 ezer baromfit érintenek, de ezek mellett Bács-Kiskun megyében is tovább terjed a betegség, írta a Nébih.

Kapcsolódó
Hogy nem süketülnek meg a kukorékolástól a kakasok?
Belga kutatók jöttek rá a titok nyitjára.

A fertőzés több tízezer baromfit érint többek közt a Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen. A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken egy 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére, amit a Nébih laboratóriumi vizsgálatai mindegyik esetben megerősítettek.

Az állományok felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaságok körül a járványügyi szakemberek kijelölték a  védőkörzetet, valamint meghatározták a megfigyelési körzetet. A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A kitörésről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat.

A Békés és a Csongrád-Csanád megyei kitörések mellett az elmúlt héten Bács-Kiskun megyében is további gazdaságokban igazolta a magas patogenitású madárinfluenzát a Nébih, ezért itt is bővíteni kellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeteket

– áll a közleményben.

A hivatal ezúton is felhívja az érintettek figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőséggel bír a madárinfluenza elleni védekezésben. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Kapcsolódó
Hihetetlen szép történet egy kakasról, aki szárnyai alá vette a kiscsibéket
Rácsodálkozós, kedves pillanatok márpedig léteznek. Aprók és nagyobbak, csak észre kell venni!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik