Otthon készült

Megmenekült a teljes összeomlástól a hazai hízottmáj-ágazat

Getty Images
Getty Images

Paradox módon a madárinfluenza mentette meg a teljes összeomlástól a hazai hízottmáj-ágazatot attól, hogy a koronavírus-járvány teljes összeomlást idézzen elő a szektorban, írja az Agrárszektor.

A lap cikke szerint a hízottmáj-termelés így is történelmi visszaesést szenvedett el, a világszinten is jelentősnek számító magyar produktum mintegy harmadával esett vissza 2019-hez képest.

A hízottmáj-fogyasztás jelentős részben nem otthoni fogyasztáshoz, hanem éppen az éttermekhez, nyaraláshoz, turizmushoz kötődik, ezért is érintette katasztrofálisan a koronavírus-járvány. A hízott kacsa- vagy libamáj prémium, sőt, talán luxusterméknek is számít, amely túlnyomórészt a HoReCa-szektorban találja meg a fogyasztókat világszerte.

Kapcsolódó
Kacsamáj, halászlé és társaik: megkóstolták Magyarország ikonikus ízeit
A kiemelt ételekhez kiemelt borokat is választottak neves szakemberek.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke a lap megkeresésére arról beszélt, a madárinfluenza szinte megsegítette az ágazatot, hiszen abban az időszakban, amikor drámaian visszaesett a kereslet a termékre, a madárinfluenza miatt libákat és kacsákat kellett leölni Európa-szerte. Így elmondása szerint nem keletkezett a májból akkora felesleg, a beszoruló raktárkészlet nem volt olyan jelentős, mint madárinfluenza nélkül lett volna.

Megemlítik azt is, hogy a hízott libamájat illetően Magyarország biztosítja a világtermelés csaknem 70-80 százalékát. A hazai produktum csak a libamájból normál években 2 ezer tonna körül alakul, amelyet jelentős részben exportálnak. A hazai termelés, elsősorban a libamáj esetében mintegy harmadával esett vissza, és egyelőre ezen az alacsony szinten stabilizálódott.

A cikkben arról is írnak, hogy a tavaly novemberi lezárások nagyot ütöttek az éttermeken: akadt olyan top étteremtulajdonos, amely bevétel nélkül volt egész télen, de a családja hónapokig libamájon élt.

Kapcsolódó
Chips helyett máj és hal legyen a vitaminbomba
A máj mellett a tojássárgája és a halak rendkívül jót tesznek az emberi testnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik