Kertünk-Portánk

Kacsák százezreit semmisítették meg a madárinfluenza miatt az Alföldön

pixabay
pixabay
Egyre több területen jelent meg a H5N1 vírus.

Amint azt a napokban megírtuk, újra megjelent a madárinfluenza hazánkban, a kórokozó újbóli megjelenése hazánkban az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe. A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullottan talált vadlúdból mutatták ki Baranya megyében.

Kapcsolódó
Madárinfluenzás vadludat találtak Baranyában
A madárinfluenza szempontjából a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek.

A jó 10 nappal ezelőtti esetet követően ezen a héten a Nébih szigorításokat vezetett be, miután két, egymástól független és nagy távolságra lévő Bács-Kiskun megyei telepen, egy pecsenyekacsa törzsállományban és egy hízólúd tartó gazdaságban is madárinfluenza vírus jelenlétét igazolták.

Az általánosan érvényes előírásokon túl a Nébih kockázatértékelése alapján a magas kockázatúnak azonosított megyékben a kötelező zártan tartást rendelte el dr. Bognár Lajos országos főállatorvos. Az érintett területek: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék teljes területe.

Ezt követően a betegség Kelebia, Mélykút és Kisszállás településeken, összesen négy telepen ütötte fel a fejét. Az érintett gazdaságokban együttesen csaknem 300 ezer pecsenyekacsa megsemmisítését rendelte el a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A Nébih legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt napokban Bács-Kiskun megye egyre nagyobb területén és több mint tíz gazdaságban igazolta a magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírus jelenlétét a hivatal laboratóriuma.

Az országos főállatorvos ezért Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi, kisteleki és mórahalmi járásainak területén a madárinfluenza miatt jelenleg korlátozás alatt nem álló területeken is elrendelte a víziszárnyas baromfik betelepítési és mozgatási tilalmát.

Ez alól egyedül az azonnali vágásra történő szállítás jelent kivételt. A kiterjesztett korlátozás az egyéb baromfifajokat egyelőre nem érinti.

Kapcsolódó
Újra támad a madárinfluenza, figyelniük kell a gazdáknak
A vírus újbóli megjelenésének veszélye hazánkban is folyamatos készenlétet igényel a baromfitartó gazdáktól.
Olvasói sztorik