Mozaik

Madárinfluenzás vadludat találtak Baranyában

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A madárinfluenza szempontjából a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek.

Az elmúlt hetekben Európa országaiban több helyen jelent meg a madárinfluenza H5N1 altípusa, most hazánkban is találtak fertőzött egyedet. A madárinfluenza vírusát mutatta ki ugyanis a Nébih laboratóriuma Baranya megyében, a Sumony településen elhullottan talált vadlúdból, egy nagy lilikből.

A kórokozó újbóli megjelenése hazánkban az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe, hiszen a vonulási útvonalak átszelik az egész országot. A fertőzött vadmadarat egy halastó közelében találták, írja a Nébih.

Kapcsolódó
Termetes hegyvidéki madár okozott meglepetést az Alföldön
Bács-Kiskun megyében korábban soha nem találkoztak ezzel a fajjal korábban.

A madárinfluenza szempontjából ezek a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei.

A madárinfluenza elleni védekezésben kiemelten fontos a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése. Emiatt továbbra is elengedhetetlen a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása.

Az állatokat többek között a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá

– fogalmaz a Nébih.

A hazai előírások szigorítására nem kell egyelőre számítani, azonban a szakemberek a járványügyi helyzetet folyamatosan elemzik. Indokolt esetben az országos főállatorvos az aktuálisan érvényes intézkedéseken túl szigorúbb előírások bevezetéséről dönt.

Kapcsolódó
Ne etessük a vízimadarakat, többet ártunk vele, mint segítünk
Szakemberek indokolják, miért ne tegyük!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik