Mozaik

Pusztító aszály tombol Európa-szerte

Pixabay
Pixabay
A súlyos vízhiány télen sem kíméli a térség országait.

Európában 2018 óta katasztrofális szárazság van az ausztriai Grazi Műszaki Egyetem friss tanulmánya szerint – írta a Euronews.

A kutatók szerint a víz helyzete jelenleg bizonytalan, egy ENSZ-jelentés egyenesen „vámpíros túlfogyasztásnak” titulálta az érintett országok vízhasználatát.

A száraz tél tovább fokozta a gondokat, a kevés eső és havazás miatt az amúgy is apadó készleteket nem sikerült pótolni.

Az EU Közös Kutatóközpontjának (JRC) az európai aszályokról szóló legfrissebb jelentése szerint Észak-Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban súlyos a vízhiány.

A tavalyi szárazság idején Franciaországban több mint 700 településen akadozott az ivóvízellátás. Ez idén sem lesz másként, már több tartományban elrendelték az aszályriasztást, a területeken élőknek tilos füvet locsolni, vagy megtölteni az úszómedencét.

Pixabay

Spanyolországban a csapadékmentes tél után az ország északkeleti részén pusztít az aszály. Katalónia legnagyobb víztározója teljes kapacitásának mindössze 9 százalékán áll, és a Barcelona területén élő hatmillió ember ivóvízellátása is kétségessé vált.

Olaszországban a Pó folyó vízszintje töredékésre esett vissza, és mi is tudósítottunk Velence kiszáradt csatornáiról. A dél-európai országban idén a kutak vize is rekordmélységbe húzódott.

Ismét pusztító aszályra számíthatnak a mediterráneumban, hiszen a szakemberek szerint a nyár még szárazabb lehet, mint az előző években.

Kapcsolódó
50 éve gyűjti az esővizet öntözéshez a brit kertész
6000 literes esővízkészlettel gazdálkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik