Mozaik

2023 húsvéti tojásból nyílt kiállítás Veszprémben

videa.com
videa.com
A tárlat április 20-ig látható.

Az Európa Kulturális Fővárosa-évadhoz kapcsolódva 2023 gyönyörűen díszített hímes tojásból nyílt kiállítás Veszprémben a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban, írja a veol.hu.

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész gyűjteménye eredetileg 2010 darabból állt és Pécset köszöntötte abból az alkalomból, hogy a baranyai város 2010-ben viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az alkotó azt ünnepelve, hogy idén Veszprém és térsége tölti be a megtisztelő címet, 13 tojással bővítette a kollekciót, ebből a páratlan kollekcióból nyílt kiállítás 2023 viasszal írva címmel.

A kiállítás jelképes nyitányaként maga a művész helyezte el a 2023. tojást a tárlatban.

Az alkotó elmondta, családi örökségként, nagymamája biztatására kezdett hímes tojásokat festeni. A kiállított tojások alkotását hosszú évekkel ezelőtt kifújt tojásokon kezdte el, ezekből jött össze kétezernél is több. Hozzátette, évszázados hagyomány a Kárpát-medencében, hogy a családok a saját hímes tojásaikat elkészítik. Ennek többféle technikája van, a legelterjedtebb a tojásírás.

A tojásírás során egy írókával és forró viasszal készítenek mintákat a tojásra, majd ezután festik a tojást. Így a festést  követően a minták vonalaiban a héj színe marad meg.

Számtalan minta és motívum létezik: az osztókörök jellegzetesek, sokfelé jellemzők. Mosonyi Éva baranyai származásúként gereblyés, virágos, tulipános és leveles mintákat készít elsősorban, ezek nagy számban fordulnak elő a kiállításon látható hímes tojásokon.

A kiállítás megvalósításában, installálásában a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai működtek közre.

A tojásokat az intézmény gyűjteményébe tartozó kosarakban és fonott tárolókban helyeztük el a helyiek által felajánlott szénabálákon

– mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatónője.

A tárlat április 20-ig látható.

Kapcsolódó
Húsvéti tojásokat köröz a rendőrség Bács-Kiskunban
A megtaláló jutalomban részesül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik