Mozaik

Vaddisznók költöztek a népszerű horgásztóhoz, óvatosságra intik az arra járókat

Getty Images
Getty Images

Óvatosságra intették a túrázókat, sportolókat és a kutyasétáltatókat a kiskunhalasi Sóstón, ahol a parkerdő felőli nádasba egy vaddisznó család költözött be, írja a halasmedia.hu.

A Sóstó Sporthorgász Egyesülethez több jelzés is érkezett az állatokról, így minden horgász figyelmeztettek erről a tényről. Az egyik tóban úszó állatról fényképet is készítettek a horgászok.

A vaddisznók esetében a malacait védő koca, ha megzavarják a legveszélyesebb emlősállattá válhat.

Dobos János egyesületi elnök fokozott óvatosságot kér mindenkitől. A csapadékvízgyűjtő medencék környékén dagonyáznak előszeretettel a vaddisznók, így aki arra jár, készüljön fel rá, hogy találkozhat velük. Főleg a kutyások esetében nagyon fontos, hogy ne engedjék szabadon az ebeket, erre egyébként táblák is figyelmeztetnek a parkerdőben.

Vaddisznótámadás esetén a leghasznosabb a futás. A tapasztalatok szerint a kicsinyeit védő állatot kiabálással, csapkodással elijeszteni nem lehet, olvasható a cikkben.

A Sóstó a homokhátságra jellemző szél által formált, eolikus mederben kialakult szikes tó. Nevét a vízben oldott, magas ásványi sótartalma (Na, Ca, Mg, hidrogénkarbonátok) miatt kapta. Azonban mára a tó sótartalma a természetes folyamatoknak és az emberi tevékenységek hatására jelentősen csökkent, elveszítve szikes jellegét.

A tó turisztikai fénykorát a 20. század elejétől annak közepéig élte, amikor országos hírű fürdőként volt ismert. A tó mára elsődlegesen horgászati hasznosítású, de a jó víz minőségének, rendezett partvonalának és környezetének köszönhetően szabadstrandként, rendezvény és sporthelyszínként is funkcionál.

Kapcsolódó
Egyre bátrabban garázdálkodnak a vaddisznók a Balatonnál
Kilőni nem lehet a vadakat, pedig már a házak udvarába is bemennek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik