Mozaik

Ma éjjel érkezik az egyik leglátványosabb meteorraj

Getty Images
Getty Images

Idén április 21-én éjszaka és 22-én kora reggel tetőzik a hullócsillagok látványos megjelenéséről ismert Lyridák, írja az Időkép.

A lap cikke szerint a Lyridák a csúcsidőszakban óránként 10-20 meteort produkálhat, de előfordultak már olyan évek is, amikor 100 darabot is megfigyeltek egy óra alatt.

Péntek éjjel kevés lesz a felhő fölöttünk, sokfelé derült lesz az ég, így kiváló lesz az időjárás a meteorraj megfigyeléséhez. Az idei Lyridák megfigyelését a Hold sem fogja zavarni, ugyanis éppen a meteoreső csúcsidőszakában lesz újhold.

Mint fogalmaznak, a Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj, amelyről már az ókorból is vannak feljegyzések. A meteorrajt a C/1861 G1 Thatcher üstökös által hátrahagyott törmelék okozza. Amikor a bolygónk áthalad ezen a törmeléken, az belépve a Föld légkörébe eredményezi a meteorokat.

Nevét a Lyra, azaz Lant csillagképről kapta, ugyanis ebből sugároznak ki látszólag a meteorok. A Lyra csillagkép az éjszaka folyamán egyre magasabbra kerül az égen, pirkadat előtt magasan a keleti horizont fölé kell majd tekintenünk, hogy megpillanthassuk a meteorokat.

Kapcsolódó
Lefotózták az 50 ezer éve nem látott üstököst a Bükkből
A Bükki Csillagda munkatársa pillantotta meg az éjszakai égbolton.
Olvasói sztorik