Mozaik

Ma érkezik az év első látványos meteorraja

mti/komka péter
mti/komka péter
A maximum idején, a hajnal előtti időszakban óránként 15 meteort figyelhetünk meg.

A Lyridák, az év első jelentős meteorraja – amelyet ráadásul kellemesebb körülmények közt figyelhetünk meg – április 15-29. közt aktív, írta a National Geographic Magyarország.

Kapcsolódó
Hasonló égi jelenséget 60 év múlva láthatunk
Ritkaságot tartogat december: ilyen csillagászati jelenség nem volt a 18. század óta.

A raj maximumára 66,5 százalékos holdfény mellett, április 21/22-én éjjel kerül sor, és bár a radiáns már este 10 felé a horizont felett lesz, igazán jó meteorhullásra csak az éjszaka második felében, a hajnal előtti órákban számíthatunk.

A radiáns a keleti égen, a Lant (Lyra) csillagkép legfényesebb csillaga, a Vega közelében van, de meteor az égen bárhol megjelenhet, így a megfigyeléshez inkább a legkevésbé fényszennyezatt égrészt szemeljük ki, ne a radiáns helyzete alapján döntsünk.

A maximum idején, a hajnal előtti időszakban óránként 15 meteort figyelhetünk meg e rajból.

Ugyanekkor viszont már aktív lesz az Éta Aquaridák raja is, amely majd csak májusban éri el a csúcsát, ám, ha olyan, gyors meteort látunk hajnalban, amely a délkeleti horizonttól, a Szaturnusz közeléből indul, akkor az ebbe az utóbbi rajba tartozhat. A Lyridák esetében érdemes megvárni azt, míg pirkadni kezd, ugyanis nem ritkák a fényes rajtagok, amelyek már pirosló horizont felett is szépen látszanak.

Kiemelt képünkön egy meteor az égbolton a Lyridák meteorrajból a Medves-fennsík felett Salgótarján közelében 2015. április 21-én.

Kapcsolódó
Olyan fényes meteor húzott el Finnország felett, hogy kivilágosodott éjszaka
Videó is készült a nem mindennapi jelenségről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik