Mozaik

Tedd csillogóvá a fogaidat, készítsd magadnak fogkrémet

pexels.com
pexels.com
Se túl sok idő, se túl sok hozzávaló nem kell hozzá.

Szeretnél egészséges és szép fogakat, de szeretnél spórolni, és szívesebben készítenéd magad a fogkrémet? Nincsen semmi akadálya! Elkészítheted otthon, saját kezűleg adalék- és vegyianyag mentes fogkrémedet.

Se túl sok idő, se túl sok hozzávaló nem kell, mégis garantáltan csillogóak lesznek a fogaid, írja a greatist.com.

A házi készítésű fogkrém előnyei

A bolti fogkrém gyakran tartalmaz nemkívánatos vegyszereket, édesítőszereket, tartósítószereket és színezőket amelyek nem tesznek jót a szervezetünknek. A házi készítésű fogkrém ezzel szemben testreszabható, környezetbarát és hatékony. Kiválaszthatjuk hozzá a nekünk tetsző ízeket és összetevőket, így elkészülhet a számunkra legmegfelelőbb fogkrém, ami ráadásul csillogóvá is teszi a fogunk.

Mindezek mellett pedig még pénzt is megtakarítunk, hiszen az összetevők fillérekbe kerülnek.

A házi készítésű fogkrém hátrányai

Azért ne legyünk álszentek, természetesen hátránya is van a házi készítésű fogkrémnek. Tény például, hogy nehéz megtalálni az összetevők megfelelő egyensúlyát, és a túlzott használat okozhat problémát: a túl sok kurkuma vagy teafaolaj például dörzsölheti a fogzománcot vagy irritálhatja a fogínyt.

A fluor használatát sok fogszakértő elengedhetetlennek tartja – egy otthon készült fogkrém pedig nem fogja tartalmazni. Így előfordulhat, hogy nagyobb lesz a kockázata a fogszuvasodásnak.

Tény továbbá az is, hogy a házi készítésű fogkrém esetében nagyobb az esély a szennyeződésre, mind a készítés, mind a használat során, hiszen ha nem steril laborban készül a fogkrém, táptalajt képezhet a baktériumok számára.

pixabay.com

Fogkrém recept

Ha mégis rászánnád magad egy gyors házi fogkrém elkészítésére, íme egy könnyű recept:

Hozzávalók:

  • fél csésze szódabikarbóna
  • 1 evőkanál víz
  • 1-2 csepp borsmenta vagy más illóolaj (elhagyható)
  • 1-2 csepp stevia (elhagyható)

Elkészítés: Keverjük össze a szódabikarbónát és a vizet egy kis tálban, míg sűrű pasztát nem kapunk. Ha a keverék túl száraz, adhatunk hozzá még egy kis vizet, míg el nem érjük a kívánt állagot. Ezután adjuk hozzá az illóolajat és az édesítőszert. Az olaj finom ízt kölcsönöz, az édesítő pedig kicsit édesít és segít a fogszuvasodás leküzdésében. Tegyük a krémet aegy tégelybe, és tároljuk száraz, hűvös helyen.

Kapcsolódó
Itt a 20-as lista, amiből kiderül, hogy mennyire vagy takarékos
Tudatos, megfontolt stratégia kell ahhoz, hogy komoly pénzt takarítsunk meg. Neked sikerül? 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik