Életmód

Itt a 20-as lista, amiből kiderül, hogy mennyire vagy takarékos

pixabay
pixabay
Tudatos, megfontolt stratégia kell ahhoz, hogy komoly pénzt takarítsunk meg. Neked sikerül?

Hacsak nem nyertünk a lottón, a vagyon megszerzése kemény munkát igényel. Nem csak éveket és energiát kell beletennie az anyagi biztonságért, hanem fegyelmezettnek is kell lennünk, hogy a megkeresett pénzzel jól tudjunk gazdálkodni. Azok, akik komolyan gondolják bankszámlájuk növelését, általában takarékos életmódbeli szokásokkal rendelkeznek, amelyek növelik megtakarításaikat. Ezeknek a szokásoknak a kialakításával gazdagabb életet valósíthatunk meg, ami életünk minden területére hatással lesz.

Az alábbi 20 pontból kiderül, ki mennyire takarékos

A takarékos emberek a “semmiből” készítik az ételt

Nem hajlandók felárat fizetni a kényelemért, inkább maguk készítik el az ételeiket, és a megmaradt hozzávalókat vagy akár a kész ételt  lefagyasztják.

Mindig van előre tervezett étrendjük

Így a főzés könnyebben és hatékonyabban megy végbe. Előre vásárol, akár akciós termékeket, így ez lehetővé teszi, hogy az ember a hűtőszekrényből vagy a kamrából főzzön, felhasználva a hamarosan lejáró hozzávalókat, vagy a legolcsóbb és legfinomabb szezonális termékeket.

Nem pazarolnak, mindent felhasználnak

Mesterek a fogkrém, az arckrém, olaj, lekvár minden cseppjének hasznosításában, a megmaradt csontok alaplé párolásában, és a tortaformák kikenéséhez szükséges vajat is okosan, annak a csomagolásáról nyerik. Náluk semmi nem megy pocsékba.

Használt cikkeket vásárolnak

Szokásosukká teszik, hogy megnézik a használt boltokat, online csereoldalakat, mielőtt valami újért fizetnének. Ha nem találják meg, amit keresnek, dönthetnek úgy, hogy várnak, vagy újonnan vásárolják meg a terméket, de a lényeg az, hogy nem az új vásárlás az alapértelmezett tevékenységük, és ez gyakran beválik.

 Értékelik a minőséget és a megbízhatóságot

A trendek és a márkanevek keveset számítanak számukra. ha valamit akarnak, akkor számukra a tartósság és a jó minőség a fontos. Ezért hajlandóak akár többet is fizetni.

 A takarékos emberek javítanak csere előtt

Ha valami elromlik, nem dobják ki azonnal. Felmérik, hogy lehetséges-e először megjavítani, és felveszik a kapcsolatot a helyi szolgáltatókkal, hogy megtudják, mit lehet tenni a cikk élettartamának meghosszabbítása érdekében.

pixabay

 Ha szükséges, akkor spórolnak a kényeztető és szépségápoláson

Ez nem azt jelenti, hogy ápolatlanok, de tudatosan úgy döntenek, hogy nem fordítanak rendszeresen pénzt a drága esztétikai eljárásokra. A manikűröket, a fodrászatot, a fürdőlátogatásokat, a masszázsokat alkalmanként élvezik, ahelyett, hogy heti rendszerességgel ezekre költenék a pénzt. Ugyanez vonatkozik a ruhákra is, a minőség és az egyszerűség többet számít, mint a trendek.

 Többnyire a kikapcsolódás helyszíne az otthonuk

Megelégszenek azzal, hogy nyugodt estéket töltenek otthon, és otthon szórakoztatják barátaikat, hogy ne terheljék a kiruccanással, különösen az étteremben való étkezéssel és az italok vásárlásával kapcsolatos költségeket.

 Kihasználják a közösségi erőforrásokat

Több városban is sok ingyenes tevékenység várja az embereket, például szabadtéri koncertek, szponzorált nyilvános korcsolyázási és tömegsport rendezvények, túrák, közösségi kertek. A takarékos emberek sokszor ezeket veszik igénybe, valamint könyveket is a könyvtárból és a barátoktól szerzik be.

 Kisebb házakban élnek

Megértik, hogy egy kisebb otthon felszabadító lehet, mivel kevesebb holmira kényszeríti az embert, csökkenti a takarításra fordított időt, és kevesebb karbantartást igényel. Jelentős mennyiségű pénzt szabadít fel, ami növeli a megtakarítási rátát. Néha a vásárlás helyett a bérlés mellett döntenek, elkerülve a lakástulajdonhoz kapcsolódó összes költséget, és több eszközt tartanak likvid befektetés céljából.

 A takarékos embereknek hasonló gondolkodású barátai vannak

Tisztában vannak azzal, hogy a „költekező” barátokkal való rendszeres lógás a leggyorsabb módja annak, hogy vakvágányra futtassuk megtakarítási céljainkat. A takarékos barátok viszont segítenek, hogy a pályán maradjunk, megosszuk a tippeket, és felelősségre vonjuk egymást.

 Mindig fejlesztik pénzügyi kultúrájukat

Folyamatosan önképzik magukat a témában olvasás, vita, befektetési és költségvetési kísérletezés révén. Blogokat és podcastokat követnek, amelyek segítik őket takarékossági készségeik fejlesztésében.

 Hosszú távon gondolkodnak

Nem hajlandók fizetéstől fizetésig élni, és mindig az összképet tartják szem előtt, amikor döntéseket hoznak. Általában erős a munkamoráljuk, és hajlandóak erőfeszítéseket tenni életük korábbi éveiben, hogy nagyobb pénzügyi szabadságot élvezhessenek az úton.

 Lehetőségeikhez mérten élnek

Gondos költségvetést készítenek, tudatosan vásárolnak, bevételük előre meghatározott részét megtakarításokra és befektetésekre fordítják, és nem lépik túl azt. Szívesebben vásárolnak készpénzzel (nem hitellel), és szükség esetén tartalékot képeznek. Egyértelmű, hogy nem szórakozásból vásárolnak.

pixabay

 Kevesebb cuccot vásárolnak gyermekeiknek

A gyerekek játékai és ruházata sokat elárulhat egy család költési szokásairól. A takarékos gyerekeknek nincs sok játékuk, a szüleik azt várják tőlük, hogy kevesebbel boldoguljanak és kint játsszanak vagy éppen kertészkedjenek. Nem öltöznek drága ruhákba, mert a szülők értik, mekkora pénzkidobás ez.

 A takarékos emberek olcsón edzenek

Ahelyett, hogy egy vagyont költenének egy edzőtermi tagságra, vagy  drága felszerelést vásárolnának, inkább futnak, sétálnak, bicikliznek, úsznak vagy jógáznak otthon.

 Nem feltétlen érzik szükségét a technológia korszerűsítésének

Tudatosan ellenállnak annak a késztetésnek, hogy rendszeresen frissítsék kütyüjüket. Ezek azok az emberek, akik talán még mindig egy 10 évvel ezelőtti modellt használnak, amikor a világ többi része áttért az iPhone 13-ra.

 Soha nem vesznek új autót

Tudják, hogy az új autók azonnal leértékelődnek, amint eladják azokat. Azt is megértik, hogy az autók, akár újak, akár nem, pénzszivattyúk, amelyeket szigorúan használati értéke alapján érdemes vásárolni, nem pedig státuszszimbólumként vagy örömforrásnak.

Ha mód van rá, nagy tételben vagy ömlesztve vásárolnak

Vásárló klubokban, akciós üzletekben vagy akciókor vásárolnak, és nagy figyelmet fordítanak a mennyiségre is. Inkább nagy kiszerelésben vásárolnak és tudják, mikor érdemes beszerezni valamit.

 A takarékos emberek kevésbé stresszesek

Ez azért van így, mert mentesek a fogyasztói adósság fullasztó mentális terhétől. Azt gondolhatnánk, hogy az élet minden apró részletére odafigyelni, hogy pénzt takarítsunk meg, több munka, de sok takarékos ember számára inkább szórakoztató játék.

Kapcsolódó
5 tipp, hogyan takaríthatunk meg pénzt a bevásárlásnál
Ezekkel a tippekkel spórolhatunk, és az élelmiszer-pazarlást is megelőzhetjük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik