Életmód

5 tipp, hogyan takaríthatunk meg pénzt a bevásárlásnál

pixabay.com
pixabay.com
Ezekkel a tippekkel spórolhatunk, és az élelmiszer-pazarlást is megelőzhetjük.

Fogyasztóként nap mint nap szembesülünk a növekvő élelmiszerárakkal. Sokan, sokféle trükköt, praktikát bevetnek, hogy minél többet vásároljanak, kevesebb pénzből.

Most a treehugger.com segítségével mi is hoztunk 5 tippet, ami segíthet takarékoskodni.

Kapcsolódó
100 éves fotókon a nejlonzacskók nélküli piacok hőskora
Ez volt a fórum, a pláza, a friss áruk és ízek tárháza.

1. Tervezzünk előre

A takarékoskodás első számú módja a tervezés. Ha tudjuk, hogy milyen ételeket szeretnénk elkészíteni, akkor először is érdemes körülnéznünk a háztartásban, és összegyűjtenünk a már meglévő hozzávalókat. Így elkerülhetjük, hogy vásároljunk olyat, ami már van otthon, és elhasználjuk a régit, mielőtt megromlana. Az étkezések megtervezésével azt is elérhetjük, hogy kevesebb időt kelljen a konyhában tölteni, és előre csomagolt készételt is ritkábban vásárolunk.

2. Készítsünk bevásárlólistát

Most, hogy tudjuk, mire van szükségünk az ételhez, írjuk össze, mit kell még megvásárolnunk. Ha listával megyünk boltba, és ragaszkodunk is hozzá, csökkentjük az esélyét  az impulzusvásárlásoknak, így nem veszünk felesleges, éppen megkívánt dolgokat. Még jobb, ha nem üres hassal, hanem étkezés után megyünk boltba, így nem csábít bennünket az éhező gyomrunk.

3. Keressük az akciókat

Ha bemegyünk a boltba, érdemes az akciókat is figyelembe venni. Pénzt takaríthatunk meg, ha alaposan körülnéznünk, mielőtt a megszokott márkákat a kosarunkba tennénk. Érdemes az apró betűs kilós árakat is megnézni. Olykor érdemes ömlesztett árút is vásárolni. Ebből csak annyit kell megvenni, amennyire szükségünk van, így is spórolhatunk.

pixabay.com

4. Járjunk piacra

Az üzemanyag árának emelkedése drágította az élelmiszerszállítást. Mivel a helyben termesztett élelmiszereknek nem kell olyan messzire utazniuk, az áruk gyakran versenyképesebb az élelmiszerboltok árainál. A helyi termékek általában frissebbek, ami hosszabb ideig eltartható élelmiszert jelenthet. A helyi piacon való vásárlás alkalmat ad arra is, hogy szezonálisan étkezzünk.

5. A maradékot se dobjuk ki

Könnyebben elkerülhetjük a költségeket és a felhalmozódott szemetet, ha a maradékot nem kidobjuk, hanem akár kis adagokban is lefagyasztjuk. A fagyasztójában olyan élelmiszerek is elhelyezhetők, amik egyébként megromolnának. Még a citromlé, a hervadó fűszernövények és a vörösbor is lefagyasztható, s ezek tökéletes kiegészítői lehetnek egy következő főzésnek.

Kapcsolódó
7 érv, miért boldogít a piacozás
Miért kellene gyakrabban piacra járnunk?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik