Életmód

7 érv, miért boldogít a piacozás

mti/ujvári sándor
mti/ujvári sándor
Van valami különleges hatása, amitől boldogabbnak, szabadabbnak, értékesebbnek érezhetjük magunkat! Valóban boldogít? Miért kellene gyakrabban piacra járnunk?

Az utóbbi években újra divatba jött a piacozás. Egyre többen választják a vásárlás e formáját. Ne gondoljuk, hogy piacra csak az idősebb korosztály látogat el! A 20-as, 30-as  fiatalok is szívesen szerzik be a szükséges ” kincseket” piacokon.

Kapcsolódó
100 éves fotókon a nejlonzacskók nélküli piacok hőskora
Ez volt a fórum, a pláza, a friss áruk és ízek tárháza.

Nézzük, miért boldogít a piacozás? 

Mosolyognak

Kezdjük azzal, hogy észrevesznek! Az árus rád mosolyog, köszön! Ez már önmagában pozitív érzésekkel tölt fel! Jobb lesz a hangulatod, te magad is kedvesebben viselkedsz, úgy, hogy ennek talán nem is vagy tudatában. Feltűnt, hogy te is mosolyogsz? Sokkal többet, mint amikor egy ” hiper-szuper” üzletben vásárolsz!

Törődnek veled

Megkérdezik, hogy vagy! Ezzel szemben egy bevásárlóközpontban ez senkit sem érdekel. Te pedig örülsz a kérdésnek és kapva az alkalmon, rögtön el is meséled minden gondod, bajod, vagy éppen örömöd. Oldódik a stressz, barátságosabb lesz a hangulat.

Kóstolhatsz

Igen, a legtöbb esetben, ha piacon jársz, kóstolhatsz! Egy jó kereskedőnek ez nem okozhat problémát. Persze nem arról van szó, hogy minden potenciális vásárló ingyen kap egy almát, de egy-egy szem szőlőt, egy falat sajtot, vagy éppen egy házi kolbászos “katonát” megízlelhetsz. Így nagyobb eséllyel fogsz vásárolni, hiszen te magad is meggyőződsz róla, hogy a termék nem okoz csalódást.

Pixabay

Bátran kérdezhetsz

A régi időkben a kereskedők, eladók pontos tájékoztatást tudtak nyújtani a termékekről! Manapság, a legtöbb esetben, amikor kezedben egy bizonyos termékkel odalépsz az eladóhoz információt kérni, kikerekedett szemekkel néz rád, mondván: – Fogalmam sincs! Ha viszont piacon vásárolsz, megkérdezheted, mennyire friss a tojás, honnan származik a paradicsom, permetezték-e a burgonyát, mennyire édes az eper….és kapsz is érdemben megfelelő választ.

Alkudozhatsz

Vannak  akik soha nem alkudoznak, mert hát, hogy néz az ki?! Talán bátorságuk sincs hozzá. Nem szeretnék, ha azt gondolnák róluk, nincs pénzük. Vannak, akik imádnak és tudnak is alkudozni. A kereskedők sok esetben szívesen engednek az árból pár forintot! Mindenki jól jár, hiszen a portéka elfogy, a vásárló pedig boldog, hogy olcsóbban jutott hozzá a termékhez. Próbáld csak ki, milyen érzés alkudozni! Nagy élmény lesz.

Közvetlen a termelőtől

Imádjuk a termelői piacokat, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy a termék friss és megbízható helyről származik. Egy őstermelő, kisvállalkozó nem kockáztatja jó hírnevét, vállalkozását azzal, hogy egy kifogásolható minőségű terméket rád sózzon! Ha kíváncsi vagy, szívesen elmondja honnan származik az általad megvásárolni kívánt termék,  vagy hogyan készül. Sok hasznos információval gazdagodhatsz egy-egy piacozás alkalmával.

Pexels

Ismerősökkel találkozhatsz

Amikor egy üzletben találkozunk egy rég nem látott ismerőssel, szívesen megállunk beszélgetni. Igen ám, de a szűkös hely miatt, a többi vásárló esetleg nem tud bennünket kikerülni. Vagy éppen ott álltunk meg, ahol az általa megvásárolni kívánt termék van. Tehát tuti, hogy nem néznek ránk jó szemmel! Ezzel szemben a piacon nyugodtan beszélgethetünk.  A “piacozás” sohasem csupán a vásárlásról szólt. Az emberek társadalmi életet élnek, miközben nézelődnek, vásárolnak. Kikapcsolódnak, elidőznek,  beszélgetnek. Nem rohannak.

Akárhogy is nézzük, a piacon töltött idő bizony boldogabbá tesz bennünket! A vásárlást nem érezzük egy kötelező tevékenységnek! Feltöltődünk, friss levegőn vagyunk, nézelődünk, beszélgetünk és persze gyakrabban mosolygunk!

Szerző:  Szellő Mónika – Saját szemmel

Kapcsolódó
Bámulatos piacok a világ minden tájáról
Népszerű turisztikai célpontok ezek a piacok sok-sok meglepetéssel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik