Mozaik

Bámulatos piacok a világ minden tájáról

Népszerű turisztikai célpontok ezek a piacok sok-sok meglepetéssel.

A vásárlás sokaknak egy stresszes elfoglaltság, egy kötelező napirendi pont, amit mindenki igyekszik gyorsan letudni. A bevásárlóközpontok zsúfolt személytelensége, az állandó lökdösés és kapkodás mellett őszintén szólva ez nem is meglepő.

Pedig a vásárlásnak van egy másik módja is, amely élvezetesebb lehet, mint egy szupermarketben lökdösődni. Ilyen a piac, és a piacra járás.

Vannak, akik hazánkban is előszeretettel vásárolnak piacon, s létezik mozgalom is, akik igyekeznek a köztudatba visszalopni az életérzést, hogy #piacrajárnimenő.

Bolhapiac, régiségpiac, termelői piac – a kínálat hazánkban is széles, és természetesen a világ minden táján is vannak látványos, szokatlan, elbűvölő helyek, amelyeket érdemes lenne meglátogatni. Ezekből szemezgettünk most.

Bolhapiac, Anjuna – India

Fotó: Wikimedia/Aleksej Komarov

Az Arab-tenger mellett található Anjuna bolhapiacon a pálmafák közt sétálva mindenkit áthat a nyugalom. Az árukészlet itt igazán eklektikus, és rendkívül széles a választék: lenvászon ruháktól a nepáli és tibeti tárgyakig, fűszerek, füstölők, féldrágakövek, kristályok és faragott kések közül válogathat mindenki, de akinek kedve van tetováltathat, raszta frizurát készíttethet, de befestetheti a haját vagy berakathat piercinget is a standok egyikén-másikán.

Fotó: Wikimedia/Sara Marlowe

Maga a falu, Anjuna először az 1960-as, ’70-es években szerzett népszerű hippi célpontként hírnevet, de vonzotta a keleti szellemi hagyományok iránt érdeklődő nyugati utazókat is. A tengerparti piac az ő kiszolgálásukra jött létre. Kezdetben „cserepiac” volt,  1960 körül azok az utazók, hippik, akiknek nem volt készpénze, gyakran csereberéltek itt. A heti bolhapiacon az alkudozás ma is népszerű attrakció a hátizsákos turisták és a helyiek számára is. Noha az árak nagyon kedvezőek, az alkudozás elvárás, sokan visznek cseretárgyat, hogy ne kelljen fizetni.

Az itt értékesített csecsebecsék és áruk többsége Indiából és a szomszédos országokból származik, valamint a piac a világ ízeinek hatalmas választékát is kínálja, beleértve az indiai, izraeli, indiai-kínai és nyugati ételeket.

Nagy Bazár, Isztambul – Törökország

Fotó: Wikipedia.com

A török Grand Bazaar Isztambul egyik legnagyobb és legrégebbi fedett piaca, közel 60 utca és több mint 4000 üzlet várja a látogatókat, összesen 30.700 négyzetméteren. Döbbenetes, de naponta minimum 250 000, gyakran majd félmillió látogató is megfordul itt, hisz a piac igazi turisztikai attrakció is, ami szinte beszippantja hangulatával a turistákat. Nem is csoda, hogy 2014-ben a világ egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságai között szerepelt.

A bazár eredetileg II. Mehmednek és udvartartásának épült. A magját két piac alkotta, amik elkülönültek egymástól, majd ezekhez csatlakozott az idők során több más utca, amelyek összeolvadtak, ezeket szintén befedték, így jött létre ez a mai szerkezet.

Fotó: Flickr/Marc Tarlock

Ékszerek, bútorok, bőráru, szőnyegek, ruhák, arany, üvegáru, teák, kávék és számtalan csecsebecse kapható a piacon, ahol a jó szemű vásárlók igazi kincsekre is rábukkanhatnak. Alkudni természetesen ezen a piacon is szinte kötelező, de a kialkudott ár után már nem illik visszakozni.

Boszorkánypiac – Bolívia

Fotó: Flickr/Callum Scott

Népszerű turisztikai célpont a Boszorkánypiac Bolíviában, ahol a sötét kalapban járó boszorkányok jó szerencsét hozó szárított láma magzatot árusítanak.

A Sagarnaga és Santa Cruz között található Boszorkánypiacot vétek kihagyni, ha valaki Bolíviában jár. Több tucat eladótól, számos furcsa és izgalmas termék, rituálékhoz használt alapanyagok szerepelnek a kínálatban. Van itt többek közt szárított láma magzat, amely állítólag mind jólétet, mind szerencsét hoz, az Aymara rituálékhoz használt szárított békák, szappankő figurák, afrodiziákumok, bagoly toll, szárított teknősök és kígyók, gyógynövények és népi gyógyszerek, de szerencsejátékkal is találkozhat az ide látogató. A sötét kalapokban és ruhákban élő boszorkány-orvosok a piacon sétálnak.

Fotó: Flickr/Revolution Ferg

A szárított láma magzat a piacon elérhető legjelentősebb termék. Ezek az állatok meglehetősen nagyok, és országszerte használják őket, az új épületek alapjaiba temetik el őket Pachamama istennőnek felajánlott ajándékként. Az emberek úgy gondolják, hogy az eltemetett láma magzatok biztonságban tartják az építőmunkásokat, és a lakókat.

Dry Bridge Bolhapiac, Tbiliszi – Grúzia

Fotó: Wikimedia Commons

Egy igazi, hamisítatlan bolhapiacra csöppen, aki ellátogat Grúziában a Száraz Híd Bolhapiacra. Böngészés közben bármire rábukkanhat itt az ember: a szovjet emléktárgyaktól a háztartási cikkekig, a díszes papucstól a festményekig. Mindenütt képek, szőnyegek lógnak, a földre kiterített pokrócokon meg csak az nem kapható ami még nem létezik. Igazán élénk, nyüzsgő hely ez a piac, ahol egyedi tárgyakra lehet vadászni. A Dry Bridge, azaz Száraz Híd a nevét a helyéről kapta: szó szerint egy kiszáradt víz felett átívelő híd, amely most Tbiliszi egyik legérdekesebb bazárjának ad helyet.

A Dry Bridge piac kissé megosztott személyiséggel rendelkezik. Vannak olyan eladók, akik szovjet emléktárgyakat és háztartási cikkeket árusítanak, és vannak olyan eladók, akik kézműves termékeket, ajándéktárgyakat és műalkotásokat árusítanak. Az eladók nem beszélnek angolul, de roppant barátságosak, az áraik pedig igen kedvezőek.

Camden Lock Piac, London – Anglia

Fotó: Flickr/Images George Rex

A világ egyik legjobb hangulatú piaca található Londonban. Igazi bulipiac a Candem Lock Market. Bútort akar vásárolni az ember, esetleg ruhát, vagy csak nézelődne egyet? Akár egyik, akár másik a cél, a Camden Lock Market-en mindegyik igény kielégíthető. Amellett, hogy a hely piactérként működik, különleges eseményeket is tartanak, például koncerteket és művészeti show-kat. A hangulat igazán varázslatos, egyedi, vidám, bohókás. Igazi őrült piac.

Itt mindenféle csecsebecse kapható, ha pedig valaki kinézelődte magát, számtalan nemzet konyhájával is megismerkedhet. Kapható itt például olyan méteres szendvics, ami 6 embernek is elég. Evés után aztán jöhetnek a kávé és tea különlegességek a világ minden tájáról.

Fotó: Wikipedia.com

A Camden eredetileg ételpiacként működött de aztán kiszélesedett a kör. Ma már tényleg minden megtalálható itt, mindenféle stílus és irányzat képviselteti magát. Évente 5 millióan keresik fel a piacot, ha másért nem is, a hangulatért mindenképp.

Kiemelt kép: Flickr/Klaus Nahr

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik