Mozaik

Az importtilalom ellenére kivárnak a magyar méhészek

Pixabay
Pixabay
Az ukrán-orosz háború óta a hazai termelők komoly pénzeket buktak.

A hazai méhészek szerint az importtilalom sem segít a magyar mézen – írta az Agrárszektor.

Az európai piacokat az utóbbi hónapokban elárasztotta az ukrán méz, lenyomva a felvásárlási árakat. A közelmúltban a magyar kormány reagált: átmenetileg betiltotta 25 mezőgazdasági termékkör importját Ukrajnából, ezek közé tartozik a méz is. A tilalom 2023. június 30-ig tart.

A magyar méhészek örülnek az exporttilalomnak, mert a fogyasztók így nagyobb eséllyel juthatnak valódi magyar mézhez, a méhészeknek pedig jobb esélyei lesznek eladni a terméket.

Pixabay

Mivel Magyarország a megtermelt méz közel hatvan százalékát az exportpiacokon szokta értékesíteni, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) üdvözölte a kormány lépését. Mindezek mellett a méhészek közös, összeurópai fellépést szorgalmaztak.

Az elmúlt időszakban az Európai Unió országaiba Ukrajnából érkező teljes mézmennyiség elérte az 55 ezer tonnát. Ez a mennyiség vámmentesen érkezett az európai piacokra, és nemcsak a felvásárlást állította le, de óriási veszteséget okozott az uniós termelőknek is.

Tavaly hazánkba körülbelül 2 ezer tonna ukrán méz érkezett. Magyarországon a felvásárlás jelenleg lassan és nyomott árakon történik, aki csak teheti, kivár a jobb árak reményében.

Mivel az időjárás eddig idén nem kedvezett a méhészeknek, azok kerülhetnek jobb helyzetbe, akik tavalyról megfelelő készlettel rendelkeznek.

Kapcsolódó
Bajban a méhészek, nem fogy méz
Az olcsó ukrán méz lenyomta a felvásárlási árakat az európai piacon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik