Mozaik

Nyáron adják át az elmélyülés túraútvonalát

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék
A Via Calvaria a kálváriákat, elmélyülésre alkalmas helyeket járja végig.

Balaton-felvidéki, bakonyi települések kálváriáit és rejtett gyöngyszemeit köti össze az a már kijelölt túraútvonal, amit majd a nyáron avatnak fel. Az útvonalat zarándokoknak ajánlják és azoknak, akik lélekemelő helyekre, az elcsendesedés élményeire vágynak, írja a veol.hu.

A Via Calvaria – Csendhegyek Útja projektet a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program támogatja. A cél az, hogy a régió rejtett gyöngyszemeit, a kulturális örökség fontos részeként számon tartott kálváriákat bemutassa és megismertesse a nagyközönséggel. Eseményeit azoknak ajánlja, akik az elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeket keresik, szemben a zajos, rohanó világgal.

Az elmúlt csaknem háromszáz évben épített kálváriák kiemelkedő értéket képviselnek, ezeket mindenképp érdemes felkeresniük azoknak, akiket nem vonzanak a tömegturizmus által érintett látnivalók, akik a tömegkultúrától különböző, a helyi értékekre alapozó, a tájba, a hely hangulatába illeszkedő élményekre vágynak. A cél olyan rendezvénysorozat elindítása, amely ráirányítja a figyelmet ezekre, a helyi közösségeknek megmutatja, hogy önmaguk is szervezhetnek tartalmas mikroprogramokat, amelyek széleskörű, de fenntartható méretű, minőségi érdeklődői, látogatói kört ösztönöznek

– áll a közleményben.

A programban részt vevő települések a vármegyéből: Szentjakabfa, Vöröstó, Barnag, Veszprém-Gyulafirátót, Márkó, Bakonygyepes-Ajka, Magyarpolány, Városlőd, Jásd, Bakonynána, Olaszfalu, Zirc, Lókút, Bakonybél.

Kálváriáikat köti össze az a túra, zarándokútvonal, amelyet már kijelöltek. Átadása nyár elejére várható.

Kapcsolódó
Három csodaszép kálvária a Dunántúlon
Olyan helyek, ahol a lélek feltöltődhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik