Mozaik

Három csodaszép kálvária a Dunántúlon

Diós Viktória
Diós Viktória
Olyan helyek, ahol a lélek feltöltődhet.

A Kálvária Krisztus kereszthalálának helyszíne Jeruzsálemben. A görög evangéliumi fordításokban „kranion”, a latinban pedig „calvaria” alakban maradt meg, ebből származik a mi kálvária szavunk, melynek jelentése: koponyák helye.

Kapcsolódó
Kiránduljunk szent helyeinkre testi-lelki egészségünkért
Magyarországi szent helyek és lelki egészségmegőrző központjaink.

A középkorban keresztény zarándokok tömege látogatta a Jeruzsálemi keresztutat, főleg a ferences rendi atyák vezetésével. Azonban nem kereshette fel minden hívő a Szentföldet, ezért a római Szentszék engedélyezte, hogy másutt is állítsanak fel kereszteket és képeket, amik a keresztút jeleneteit, a szenvedéstörténetet ábrázolják. Egy keresztút érvényességéhez mind a 14 állomáson egy-egy fakereszt megléte volt szükséges, azonban a keresztút egyes jeleneteit ábrázoló képek nem kellettek feltétlenül.

Hazánkban több csodálatos kálvária található, mi most a Dunántúl három kálváriáját mutatjuk be.

Diós Viktória

Bodajk

A Fejér megyében található Bodajk városában a főutcából lehet lépcsőkön feljutni a kápolna elé. Innen indul az út a párosával elhelyezett 14 stáció mellett, fel a dombon a 13 méter átmérőjű fallal körülvett jelenethez. Ennek alakjait Szűz Máriát, Szent Jánost és a három keresztet, valamint az eredetileg a kőfalon megjelenített 13 angyalt Székesfehérvár városa készíttette 1736-ban. Az angyalok legtöbbje a II. világháborúban megsemmisült.

Diós Viktória

A kálvária eredeti keresztjeit szintén 1736-ban, Szent Ferenc napján állították fel, ezeket Páter Wilibald pestről fogadott kőfaragókkal készíttette el. 1749 júniusában felszentelték a kálváriát, majd 1848-ban megújították.

Galéria
Diós Viktória

Az 1848-ban történt felújítás után 1926-ban sor került egy teljes felújításra Puli György esperes plébánosnak köszönhetően. Ekkor készültek el az új stációk is, melynek képeit Bory Jenő szobrászművész készítette. 1926. szeptember 8-án a megújult kálvária felszentelésére is sor került.

Eredetileg öntöttvas domborművek voltak a ma látható festett mészkő helyén, de ezek a II. világháború áldozatául estek – kettő közülük a Bory-várban látogatható.

Galéria
Diós Viktória

A szoborcsoportot 2002-ben újították meg.

A Kálvária -dombról körülnézve nem csak a hely ihletettsége de a táj is feltöltheti lelkünk. Megcsodálhatjuk a környező terület szépségét: a Móri-medencét, a Csókakői várat, a Vértes falszerű, sziklás letörését.

Bakonybél

A Bakony egyik legszebb településén, Bakonybélen található a Borostyán-kút, mely a magyar történelemben és a település történetében fontos szerepet betöltő Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért remeteségének helyét őrzi.

A falu központjától délre lévő Borostyán-kút, az ott lévő kis kápolna és a mögötte álló dombra vezető kálvária sokak zarándokhelye.

Sokszínű Vidék

A kápolna 1826-ban épült az emlékhelyen, amelyet a 19. század végén a ma álló épület váltott fel.

Ekkor készült a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakjával.

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

Az alakokat (egy 1778-as adat szerint) Szőlőgyöpön állították fel először, majd innen kerültek jelenlegi helyszínükre.

A jelenleg látható stációképek 19. századi vasöntvények, melyeket 2013-ban korrózióvédelemmel láttak el.

Galéria
Sokszínű Vidék

Gencsapáti

A Vas megyében található községben, Gencsapátiban is csodaszép kálvária várja a zarándokokat. Egy 1756-os dokumentumban már szót ejtenek egy bővízű forrásról Gencsapáti határában, melyre Török Mihály és László Katalin kápolnát építtettek hálából azért, hogy vak gyermekük szemei a szent forrás vízétől megnyíltak. A kápolnát fel is szentelték a fájdalmas Szűz Mária tiszteletére.

A kápolna mellé nem sokkal később egy három keresztfából álló kálváriát és egy remetelakot is építettek, ebben élt is egy remete, aki ellátásért gondozta a forrást, a kápolnát és a környékét.

Kis Postás/Facebook

Az idők során a remetelak megsemmisült, és a kápolna is romos állapotba került, ezért 1730-ben Geröl István jobbágy újjáépítette. 1906-ban a kápolna köré 14 kisebb stációs kápolna épült, Jézus szenvedésének egyes jeleneteit ábrázoló szoborcsoportokkal.

A Szentkút tehát Gencsapáti nyugati határában található, csodás környezetben. A környéke rendezett. Középen található a forrás kútfoglalata és a kápolna található. Körben U-alakban lehet végigsétálni a stációk mellett. A 14 stáció kis építménye egyforma, szürke és fehér színekre festett. Felül kis cseréptető fedi.

Kis Postás/Facebook

A kegyhelyet évente kétszer, a Szent Kereszt megtalálásának ünnepén és a Szent Kereszt felmagasztalásának napját követő vasárnapon nagy számban keresik fel a hívek.

A környék kedvelt zarándokhely, olyan, ahol a lélek megpihenhet.

Facebook
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik