Mozaik

5 méteres havat takarítanak a Fogarasi-havasok legszebb útján

A lavinaként lezúdult, megkeménykedett hóréteget kell eltávolítani a Transzfogarasi úton.

Miközben Erdély-szerte beköszöntött a nyárelő, az ország egyik leglátványosabb aszfaltcsíkján, a Transzfogarasi úton mintha a zord télben „ragadt” volna az idő: a karbantartók jelenleg is helyenként öt-hat méteres hóréteggel küzdenek, írta a kronikaonline.ro.

A Fogarasi-havasok központi részén észak-dél irányban áthaladó magashelyi utat az év nagy részében lezárják, hiszen a hidegebb időszakban folyamatos a lavinaveszély. Nyáron viszont megnyitják a forgalom előtt a 90 kilométer hosszú, 2042 méter magasságig felvezető, páratlan kilátást biztosító turistalátványosságot.

Transzfogarasi út

A látványos természeti környezete miatt közkedvelt Transzfogarasi út a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze az erdélyi Szeben és a dél-romániai Arges megyét.

 

Az 1970-es években építtette az egykori kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu katonai szállítási útvonalnak, attól tartva, hogy az 1968-as prágai tavasz után a Szovjetunió Romániát is megszállja.

 

A mintegy 150 kilométeres úton több mint 800 híd, 28 viadukt és több alagút van, a leghosszabb, 884 méter. A Páring-hegységen áthaladó Transzalpina után ez Románia legmagasabban fekvő magashegyi útja.

Idén a tervek szerint június 15-én adják át a forgalomnak a Transzfogarasi utat, amely jelenleg egyáltalán nem úgy néz ki, hogy turisták közlekedhetnének rajta.

Elekes Róbert, az útügyi igazgatóság brassói kirendeltségének vezetője szerint a Bâlea-övezetben eljutottak a legnehezebb szakaszig, ahol a lavinaként lezúdult, megkeménykedett hóréteget kell eltávolítaniuk.

Közben jelenleg is nagy a hideg a térségben, a napokban hó is hullt. Ezzel együtt remélik, június 15-éig teljesen megtisztítják az Erdélyt Havasalfölddel összekötő Transzfogarasi utat.

Kapcsolódó
Biztonságossá teszik Erdély csodaszámba menő útját
A mintegy 150 kilométeres úton több mint 800 híd, 28 viadukt és több alagút van, a leghosszabb, 884 méter.
Olvasói sztorik