Mozaik

Agresszív alligátorteknőst fogtak a Morgó-patakban

Sevcsik András
Sevcsik András
Emberi felelőtlenség miatt kerülhetett a patakba.

Megdöbbentő esetről írt a közelmúltban a királyréti Hiúz Ház blog.

A Balatonból már kifogtak tavaly egy hasonlóan veszélyes teknőst, most egy újabb termetes példányát észlelték egy Pest vármegyei patakban. A környéken élő természetvédők korábban már többször is látták a köveken napozni az egzotikus hüllőt.

Az emberre is veszélyes alligátorteknős a Morgó-patak dunai torkolata előtt, a 12-es út hídja alatt bukkant fel, és mintegy 40 centiméteres volt.

Az Észak-Amerikában őshonos alligátorteknőst valószínűleg egy felelőtlen állatbarát engedhette szabadon.

Sevcsik András

Az egzotikus ragadozót itthon terráriumokban tartják, de egy-egy hasonló befogásnak köszönhetően az állatkertekben is egyre gyakoribb vendég.

Az alligátorteknős rejtőzködő életmódot folytat, nehéz észrevenni, megközelíteni. Rendszerint a sekélyebb vízben a vízinövények között pihen, olykor az iszapba ássa magát. A víz alatt nem agresszív, viszont ha a szárazon megközelítik, könnyen megharapja az embert is. Az alligátorteknősnek fájdalmas a harapása, és komoly fertőzést okozhat a szervezetben.

Az agresszív alligátorteknős invazív faj Magyarországon, veszélyt jelent a hazai vízi élővilágra, nagy egyedszámú állományt hozhat létre és szinte bármit felfal. A Morgó-patakból kifogott, termetes példányt a szakemberek a Fővárosi Állatkertbe szállították.

Kapcsolódó
Ezek a teknősök a fürdőzőkre is veszélyt jelentenek
A keselyűteknős súlya a 30-40 kilogrammot is elérheti, ráadásul olyan veszélyes a harapása, hogy csonkolt sérülést okozhat.
Olvasói sztorik