Mozaik

Nem keresik tovább az eltűnt magyar hegymászót

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték.

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták.

A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása

– olvasható az expedíció kommunikációját segítő Facebook oldalon, ahol mindenkit arra kérnek, hogy tartsák tiszteletben a család magánszféráját.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Kapcsolódó
Közel jár a világ tetejéhez a magyar hegymászó
A tervek szerint május 24-én éri el a Föld legmagasabb pontját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik