Életmód

Úton a Föld legmagasabb hegycsúcsa felé

Elérte az alaptábort a két magyar hegymászó.

Megérkezett az alaptáborba a Magyar Everest Expedíció két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik napokon belül megkezdik a táborlánc kiépítését – közölte Klein Dávid kommunikációs menedzsere szombaton az MTI-vel.

Dingboche, az Everest alaptábor felé vezető túra utolsó nagyobb települése. Fotó: MTI-Mohai Balázs

Az expedíció célja, hogy a két hegymászó elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében oxigénpalack nélkül érjen fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre.

Klein Dávid – Fotó: MTI/Mohai Balázs
Suhajda Szilárd – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A csapat március 27-én indult el Magyarországról. Katmanduban Klein Dávid többek között átvette a mászási engedélyeket, Suhajda Szilárd pedig Török Edina alaptábor-vezetővel beszerezte a még szükséges felszereléseket.

Sátrak az Everest alaptáborban – Fotó: MTI/Mohai Balázs

Katmanduból a csapat nyolc nap alatt közelítette meg a déli alaptábort, hogy a szervezetüknek elég ideje legyen fokozatosan alkalmazkodni az egyre ritkább légkörhöz. A magashegyi betegség tüneteinek enyhítésére és a szervezet alkalmazkodásának felgyorsítása érdekében a csapat kétszer tartott pihenőnapot.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A következő két hónapban fog a most elfoglalt alaptáborból a két hegymászó több akklimatizációs körben egyre magasabbra mászni, hogy kiépítsék a táborláncot és szervezetüket felkészítsék a több mint 8000 méteres magasságra. A csapat a hétvégén alakítja ki az alaptábori környezetét.

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Melegétel készül az Everest alaptábor egyik sátrában – Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az expedíció a déli oldalról közelíti meg a csúcsot, a csúcsmászás pedig saját becsléseik, illetve a jellemző trendek szerint május második felében várható.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kiemelt kép: MTI – Mohai Balázs

Olvasói sztorik