Mozaik

A nepáli serpa, aki huszonnégyszer mászta meg a világ tetejét

A huszonötödik csúcshódítás után abbahagyja a hegymászást.

Kami Rita a katmandui központú Seven Summit Treks expedíciószervező cégnél dolgozik, társaival külföldi mászóknak segítenek a Himalája hegyein. Az 50 éves nepáli serpa 2019. május 21-én huszonnegyedszer mászta meg a világ legmagasabb hegyének, a Csomolungmának, azaz a Mount Everestnek a 8848 méteres csúcsát, így abszolút rekorder lett a világ legmagasabb pontjának a meghódításában, írta az MTI.

Kami Rita a legtöbb sikeres mászás rekordját már 2018. május 20. óta tartja, akkor az huszonkét csúcshódítás volt. A 24. csúcsdöntés után a serpa úgy nyilatkozott, hogy a 25. mászás után befejezi a hegyi vezetést.

Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Kínai földmérők a világ tetején

Mindeközben felértek a Mount Everest csúcsára 2020. május 27-én, szerda reggel a kínai földmérők, hogy megmérjék a világ legmagasabb hegyét

– jelentette a Hszinhua hírügynökség. A mérés eredményére hónapokat kell várni.

A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg a Csomolungma magasságát és végeztek tudományos kutatást párhuzamosan, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert 2005-ben 8844,43 métert mértek.

Fotó: Pixabay

Emellett 2005-ben 3,5 méteres hóréteget mértek a hegytetőn, továbbá 1 méter vastagságú ismeretlen anyagot a kőszikla és a hó között, valószínűleg hó és kavics keverékét.

Kiemelt képünkön Kami Rita hegymászó buddhista szent könyvet tanulmányoz katmandui otthonában a nemzetközi Everest-napon, 2020. május 29-én. – Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

14 csúcsot mászott meg a Tátrában egy 9 éves fiú
Édesapja a tátrai hegymászás egyik élő legendája.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik