Mozaik

14 csúcsot mászott meg a Tátrában egy 9 éves fiú

Édesapja a tátrai hegymászás egyik élő legendája.

A lengyel hegymászók körében „Nagy Tátra korona” (Wielka Korona Tatr) néven ismerik a Tátra azon csúcsait, melyeknek a határhágójuktól mért relatív szintkülönbsége legalább 100 méter, a tengerszint feletti magasságuk legalább 8000 láb, vagyis 2434 méter. Ezeket a csúcsokat, pontosan tizennégyet mászott meg  idén nyáron Andrzej Marcisznak, a tátrai hegymászás egyik élő legendájának 9 éves fia, írta a Magas-Tátra Infó.

Június 16-án kezdtük a Lomnici-csúcson, a Birkenmajer-hasadékon keresztül. Egy héttel később voltunk a Késmárki-csúcson, majd felmásztunk az Alsó-Késmárki-tarajra, amely hiányzott ahhoz, hogy elmondhassam, megmásztam a Tátra összes névvel ellátott csúcsát. Ekkor éreztem meg, hogy fiam, Antek nagyszerűen teljesít szólóban és párosban is ezen a terepen, a törmelékes vályúkban és füves meredek terepen is

– mondta a lengyel Tatromaniak portálnak az édesapa.

Fotó: Facebook/Andrzej Marcisz

Mivel  Andrzej Marcisz éppen egy Tátra-kalauzon dolgozik, ezért arra gondolt, hogy megmásszák fiával a „Nagy Tátra korona” összes csúcsát. Július 22-én megmászták a Bibircset, ami végérvényesen meggyőzte arról, hogy ezen a nyáron meglehet a nagy cél. Anteket nagyon lelkesített az ötlet, és hamarosan mindene egyszerűbbé vált. Reggel 6-kor kezdték a mászásokat, és minden egyes meghódított csúcs egyre nagyobb örömmel töltötte el őt. Végül sikerült teljesíteni a 14 csúcs meghódítását.

Antek teljesítményét egy olyan gyerek szemszögéből kell nézni, aki mindig is mászott, a hegymászás mindig is jelen volt az életében, a szülei és a barátai évtizedek óta másznak

– említette Andrzej Marcisz.

A „Nagy Tátra koronacsúcsai”

Gerlachfalvi-csúcs (2655 m), Lomnici-csúcs (2634 m), Jég-völgyi-csúcs (2627 m), Fecske-torony (2623 m), Tátra-csúcs (2560 m), Késmárki-csúcs (2558 m), Koncsiszta (2540 m), Zöld-tavi-csúcs (2526 m), Tengerszem-csúcs (2503 m), Kriván (2494 m), Bibircs (2476 m), Ganek (2465 m), Nagyszalóki-csúcs (2452 m), Közép-orom (2440 m).

Kiemelt kép: Facebook/Andrzej Marcisz

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik