Mozaik

Monumentális Fehérlófia született a nyolcadik kerületben

Facebook / Színes Város
Facebook / Színes Város
Megelevenedett a rajzfilmfigura.

Legújabb falfestményünk Jankovics Marcell alkotó előtt tiszteleg – írták a Színes Város oldalának alkotói.

Magyarország első köztérszínesítő szervezetének tagjai, Kosaras Mihály és Király Krisztián a Fehérlófia zárójelenetének figuráját tervezte a VIII. kerület, Gyulay Pál utca 13. tűzfalára. Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, művelődéstörténész, a nemzet művésze tiszteletére avatták a látványos emlékfalat Budapesten.

A Gyulai Pál utcai ház tűzfalán az egyik legismertebb Jankovics-rajzfilm főhőse elevenedett meg.

A monumentális freskó a Fehérlófia zárójelenetét mutatja be, az emlékezetes pillanatban a város sziluettje felett a főhős óvó tekintetével követi az emebrek sorsát.

A Fehérlófia című film főhősének három sárkánnyal kellett megvívnia, amelyik közül az első a természeti erők, a második a háborúk, a harmadik pedig a környezetszennyező város jelképe volt, amely elcsalja az embereket, ugyanakkor tönkreteszi a humánumot.

Jankovics Marcell egyetemes életműve arról árulkodik, hogy az alkotó jól ismerte népünk ősi titkait, amelyek bemutatásához meg volt benne a kutató kitartása és a képzelőerő. Az ismert képzőművész kétszer is volt a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, szívügyének tekintette a magyar kultúra gazdagítását.

Az óriás falfestmény a Perfect Project Kft. műszaki vezetésével a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Kapcsolódó
Visszatér a mozikba Kukorica Jancsi és lelkének Iluskája
A zenés rajzfilm eredetije 1973-ban, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült el.
Olvasói sztorik