Mozaik

Rossz hatással van a méhekre az elektromágneses sugárzás

freepik.com
freepik.com
Az állatok szervezete érzékenyen reagál a sugárzásra.

Mindannyian tudjuk, milyen fontosak az élet szempontjából a méhek. ezért vagyunk viselkedésüket, szokásaikat, az őket befolyásoló körülményeket folyamatosan vizsgálják a szakembereket. Most Argentin és chilei tudósokból álló nemzetközi csapatainak megállapította, hogy a nagyfeszültségű távvezetékek elektromágneses sugárzása is hatással van a hasznos rovarokra – ellehetetleníti a méhek beporzó tevékenységét, írja az Index.

A dél-amerikai szakemberek friss kutatásában a mézelő méhek és villanyoszlopok kapcsolatát vizsgálták. Egyrészt azért, mert ismert, hogy a méhek a tor elején található elektromágneses érzékszervvel tájékozódnak, és érzékelik a virágok elektromágneses sugárzását. A vezetékek helyett azért vizsgálták az oszlopokat, mert ezekből – összehasonlításképp – aktív vezeték nélküli példányt is vizsgáltak.

Első körben felmérték a villanyoszlopok környezetében nyíló pipacsokat. A számolások után kiderül, hogy a működő vezetékeket tartó pilonok környezetében kevesebb pipacs nyílik. Összehasonlították az oszlopok környezetében mérhető elektromágneses sugárzást is.

Az oszlopoktól különböző távolságban befogtak méheket is, és azokat is vizsgálják alá. A felmérésből kiderült, hogy a rovarok HsP70 szintje, ami a méheket érő stresszt mutatja, a villanyoszlopok környezetében gyűjtött méhek esetében magasabb volt, tehát több stressz érte a méheket

– áll a közleményben.

A méhek tájékozódása, stresszel és immunrendszerrel összefüggő 14 génjét vizsgálva lehetséges, hogy elektromágneses sugárzás hatására 12 gén kifejeződésében eltérés mutatkozott, tehát az állat szervezete érzékenyen reagált a sugárzásra.

Ismételten a terepen vizsgálódva azt tapasztalták, hogy minél közelebb volt egy virág a nagyfeszültségű oszlophoz, annál kisebb eséllyel látogatta meg méhét.

Az elektromos hálózat zavaróan hat a méhek beporzó tevékenységére, így van a környező növényzetre is.

Kapcsolódó
Természetes méhriasztó szerek otthonra
Fedezzük fel, hogyan védhetjük meg a méheket, miközben otthonunkat és kertünket is biztonságban tartjuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik