Mozaik

Július elején rajtol el az 55. Kékszalag

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye Balatonfüredről indul.

Július 6-án 9 órakor indul Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj – írja a Porthole. A hajók Balatonfüredről rajtolnak és 48 órájuk van arra, hogy a 155 kilométeres távot megtegyék.

A Kékszalag egy életre szóló élmény azoknak, akik elindulnak a versenyen, és hatalmas látványosság azoknak, akik csak a partról nézik és szurkolnak. A szervezők egy hetes programsorozattal készülnek.

A Kékszalag vitorlásversenyt először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladtak, és Keszthelynél fordulva tértek vissza Balatonfüredre.

A tavalyi versenyen időrekord született, a Józsa Márton kormányozta Raiffeisen Fifty-Fifty nevű, magyar fejlesztésű katamarán 7 óra 13 perc 21 másodperc idővel megdöntötte a saját, még 2014-ben elért 7 óra 13 perc 57 másodperces rekordját. A múlt évi versenyre több mint 500 csapat nevezett és 456 hajó ért célba.

Kapcsolódó
A Kékszalagról nevezik el Balatonfüred új sétányát
A munkálatok hamarosan meg is kezdődnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik