Mozaik

Napi 30 ezer forintért sem találnak szakácsot a balatonboglári büfébe

Getty Images
Getty Images

Szinte minden balatoni étterem és büfé kinyitott az első nyári hétvégén. A sonline.hu által megkérdezett vendéglátóhelyek többségében tavalyi áron kínálják az ételeket. Sokan már a teljes nyári személyzetet felvették, azonban van, ahol napi 30 ezer forintért sem találnak szakácsot.

Bogdán János balatonlellei vállalkozó a lapnak arról beszélt, azt hallotta a szállásadóktól, hogy nagyon nagy a foglaltság a településen, ezért is állnak pozitívan az idei nyárhoz is. A melegkonyhás gyorséttermükben több ételt is kínálnak, és tízféle csapolt sör közül választhatnak a vendégek. Bogdán János arról is beszélt kérdésünkre: könnyen talált munkaerőt a szezonra, több egyetemista és főiskolás fiatal is visszajár hozzájuk dolgozni, és a családot is bevonják a feladatokba.

Tóth Zoltán balatonboglári vállalkozó már az áprilisi hétvégéken is kinyitotta a kikötő mellett található büféjét. Az üzletember a szezont illetően szintén bizakodó, a munkaerővel kapcsolatban viszont kevésbé.

Pultosból nagyon sok a jelentkező, de aki egy-két nyelvet beszélne, abból nagyon kevés van. Az is probléma, hogy nem igazán akad környékbeli jelentkező, ezért szállást is muszáj biztosítanunk. Próbálunk mindent megadni a dolgozóknak, hogy nekik csak a munkával kelljen foglalkozniuk

– mondta.

Hozzátette, szakképzett szakácsra nagy szükségünk lenne. A napi 10-12 órás munkáért nettó 30 ezer forintot kínálnak, a túlóráért pedig plusz pénzt fizetnek, de így sincsen megfelelő jelentkező.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke lapunknak elmondta, a balatoni szolgáltatások színvonala folyamatosan fejlődik. A vállalkozások egyértelműen látják, ha magas színvonalat szeretnének képviselni és vonzóak lenni, akkor a bevételekből vissza kell forgatniuk a pénzt, és muszáj fejleszteniük.

Kapcsolódó
Íme a Balaton idei legjobb 30 fagyizója
Természetesen nem hiányzik a listából a Balaton fagyija 2023-as versenyének győztes fagyizója sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik