Mozaik

Már bontják a Körösön darabjaira hullott hidat

Bujdosó Szabolcs/KÖVIZIG
Bujdosó Szabolcs/KÖVIZIG

Megkezdődött és zajlik annak az 1904-ben épült, partiumi területeken található gyulavarsándi hídnak a bontása, amelynek gerendái szerdán este a Fehér-Körösbe hullottak, és egyes darabok a folyó sodrásával elindultak magyarországi területek felé, írja a beol.hu.

A lap tudósítása szerint a gyulai duzzasztónál megtartott pénteki sajtótájékoztatón Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) igazgatója elmondta, a Körösök Vízügyi Igazgatóságtól, Nagyváradról szerdán, az esti órákban kaptak értesítést, hogy a román oldalon, a határszelvény fölött körülbelül két kilométerre lévő Gyulavarsándi híd megrongálódott és megbillent, a gerendái, egyes elemei a Fehér-Körösbe hullottak, és a folyó sodrásával egyes darabjai elindultak Magyarország felé.

A tapasztalatok szerint az ott beesett tárgyak körülbelül 1 óra 20 perc alatt érnek el a folyó gyulai részére, miközben a Körösön az elmúlt napokban megnövekedett a vízsebesség és a vízhozam is.

A gyulai tömlősgát védelme érdekében azonnal intézkedéseket tettünk, a duzzasztómű gumitömlőjéből kiengedtük a vizet, a fenékürítő műtárgyat megnyitottuk és megszüntettük a duzzasztást. Az említett intézkedésekkel egyidejűleg lezártuk a gyulai tápzsilipet. A gyulai duzzasztónál és a gyulaivári híd alatt egy-egy fénytornyot telepítettünk, így biztosítva a 24 órás figyelőszolgálatot

– sorolta.

Szabó János kitért arra, hogy a román fél tájékoztatása szerint az önkormányzati tulajdonban lévő híd elbontása megkezdődött, annak mintegy felét már elbontották, a munka pedig pénteken is folytatódott.

Az úszó hídgerendák és pallók felfogására ideiglenes uszadék felfogó művet építettek román területen, ezzel kapcsolatban a KÖVIZIG is megtette a szükséges előkészületeket.

Jó pár éve a duzzasztó megrongálódott, akkor a székudvari hidat elbontották, és egyes elemeit hozta el a folyó Gyuláig. Szabó János kifejtette, a pontszerű harmadfokú készültséget továbbra is fenntartják a Fehér-Körösön.

A helyzet akkor válhat megnyugtatóvá, ha a gyulavarsándi hidat teljesen elborítják, és a darabjait kiszedik. Akkor szerkezeti elem nem érkezhet hozzánk

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Angliában található a velencei Sóhajok hídjának kistestvére
Ezen is, akárcsak a velencei testvérén, rabok közlekedtek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik