Mozaik

Angliában található a velencei Sóhajok hídjának kistestvére

wikimedia commons
wikimedia commons
Ezen is, akárcsak a velencei testvérén, rabok közlekedtek.

A Sóhajok hídja (olaszul Ponte dei Sospiri) Velence egyik leghíresebb hídja, mely a Dózse-palotát és a börtönt összekötve a Rio di Palazzo csatorna felett ível át. Az isztriai kőből készült híd 1600-ban épült, s a népi hiedelmek szerint a híd a Dózse-palotából a börtönbe átkísért emberek sóhajaitól volt hangos. Valószínűleg mindez csak mendemonda, hiszen Velencében a kínvallatásokat az elsők közt szűntették meg, s a rémtörténeteknek nincs alapja, a név mégis a hídon ragadt.

Nem csak Velencében található ilyen elnevezésű híd. Bár nem annyira impozáns, mint olasz testvére, de az angliai Chesterben is létezik egy híd, melyet szintén Sóhajok hídjának neveznek, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó

Ezt a hidat az 1700-as évek végén építették, és a városi börtönből halálra ítélt foglyokat vitték át rajta a csatorna túloldalán lévő egykori Szent János-kápolnába, ahol utolsó napjaikat töltötték, megbékélhettek, gyónhattak. Utolsó óráikat a „halott szobájában” töltötték, mielőtt visszavezették őket az akasztófára.

wikipedia.com

A gyaloghíd fémkorlátokkal volt ellátva, amik a II. Világháborúban semmisültek meg, így biztonságosabb volt, mint az utca, hiszen a rabok nem tudtak elszökni a kivégzés előtt.

Az angliai Nemzeti Örökség Listán II. fokozatú műemlék épületként szerepel.

Kapcsolódó
Ősi hidak, melyeken nem fogott az idő vasfoga
Az emberek ősidők óta építenek utakat, hidakat. Bár ezeknek a többsége teljesen megsemmisült, néhánynak sikerült kiállnia az idő próbáját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik