Mozaik

3 méteres híd köt össze egy spanyol és portugál falut

wikipedia.com
wikipedia.com
Ez a híd a világ legrövidebb nemzetközi hídja.

Noha mindössze 3,2 méter hosszú, ez a híd két ország közt ível. Az Európai Unió által finanszírozott átkelő Portugália Alentejo régiójában található, és összeköti Várzea Grande kis falut a szomszédos spanyol faluval, El Marcóval Extremadurában. Kis méretéből adódóan a híd nagyrészt gyalogosok számára készült, nem autók számára, bár kétkerekű járművek is használhatják, írja a portugalist.com.

Kapcsolódó
A híd, ami sehová sem vezet
Soha nem fejezték be, cserében le sem bontották.

A melegebb hónapokban az Arroyo Abrilongo folyó annyira keskeny, hogy szinte át lehet ugrani rajta anélkül, hogy használni kellene a gyaloghidat, vizuálisan emlékeztetve arra, hogy néha milyen kicsi a határ két ország között.

Elkészülte előtt a helyiek mindkét oldalról deszkákon keltek át a folyón. Gyakori volt a csempészet a két ország között: a portugálok a spanyol kávét és törölközőt, míg a spanyolok késeket és bort csempésztek át magukhoz.

Bár az átkelőt 2008-ban építették, ma is alig ismert. A ,,világ legrövidebb nemzetközi hídja” címet még mindig tévesen a Zavikon-szigeten található, az Egyesült Államok és Kanada határán átívelő szerkezetnek adják. Pedig a Portugália-Spanyolország híd legalább 4 méterrel rövidebb, mint észak-amerikai megfelelője.

wikimedia.com

Tény, hogy a kis átkelőt soha nem szánták turisztikai látványosságnak. Itt tényleg csak egy autónak van hely a parkolásra (és különösen kanyarodásra), és ha a híd valaha is népszerűvé válna, mindössze két autóra lenne szükség a forgalmi dugó kialakulásához.

Kapcsolódó
Ősi hidak, melyeken nem fogott az idő vasfoga
Az emberek ősidők óta építenek utakat, hidakat. Bár ezeknek a többsége teljesen megsemmisült, néhánynak sikerült kiállnia az idő próbáját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik