Mozaik

Bedőlt egy híd a Fehér-Körösbe, a folyóban úsznak a darabjai

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság/Facebook
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság/Facebook
A különös fahíd régóta dacol már az időjárással.

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) az MTI-t.

Mivel a korábbi években volt már példa arra, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, azonnal intézkedtek. A duzzasztómű tömlőjéből kiengedték a vizet, megnyitották az úgynevezett fenékleürítő műtárgyat és megszüntették a duzzasztást. A gyulai tápzsilipet lezárták. A gyulai duzzasztóhoz és a gyulavári híd alá fénytornyokat telepítettek az éjszaka.

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság/Facebook

Jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára. Ha szükséges, akkor a gyulavári híd alá terelőművet telepítenek, hogy megfogja a híd darabjait.

A magyar-román határtól karnyújtásnyira, Gyulától mindössze 7 kilométerre, Arad megyében fekszik Gyulavarsánd település, melynek szomszédságában egy évszázados, különös fahíd régóta dacol az időjárással. A gyulavarsándiak közül a mai napig használták az 1905-ben épült, igencsak romos állapotú hidat, ami most megrongálódott.

Kapcsolódó
Új kerékpáros híd épül a Szigetközben
Magyarország és Szlovákia között teremt új kapcsolatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik