Mozaik

Káprázatos kettőscsillagot fotóztak a Bükkben

A természet a legnagyobb művész.

A Hattyú csillagképről készült izgalmas fotó a Bükki Csillagdában.

Tiszta égbolt esetén az obszervatóriumból látványos felfedezéseket tehetnek az érdeklődők szakemberek vezetésével. Korábban számos izgalmas fotót megmutattak, most egy újabb különlegességet örökítettek meg a Bükkben.

Az Albireo (β Cygni) egy kettőscsillag a Hattyú csillagképben. Az égitestek különlegességét a két csillag színe közötti erős különbség adja.

Facebook / Bükki Csillagda

A két csillag szabad szemmel egynek látszik a Hattyú fejénél, azonban már kisebb nagyítással is elemeire bontható az Albireo A és B.

A nyári estéken a csillagképet keleten láthatjuk emelkedni ahogyan a Nap egyre mélyebbre bukik a látóhatár alá, majd az éjjel magasan, a zenit közelébe kerülve figyelhetjük meg legjobban.

A kettőscsillagok az asztrofizika kulcsfontosságú objektumai. A kettős csillagrendszerek tagjai számos vonásukban különbözhetnek egymástól, két tulajdonságuk azonban – az életkoruk és a kezdeti anyagösszetételük – meg kell, hogy egyezzen. A csillagok nagyjából fele kettős vagy többes rendszer tagja, így érthető, hogy a csillagászok miért szeretnének minél több kettőscsillag rendszert megismerni.

Színeket az éjszakai égen alig látunk, ez azonban nem azt jelenti, hogy ténylegesen színtelen a körülöttünk lévő univerzum, mindössze a szemünk képtelen az érzékelésére. Ahogy a közölt képen, úgy este a távcsőbe tekintve is érzékelhető a kékes és narancsos árnyalat.

Az égi jelenséget különössé varázsolja, hogy a két árnyalat egymás komplementere, azaz kiegészítő színe.

Kapcsolódó
Álomszép légkörfényt videóztak a Bükkben
Erős zöld légkörfényt fotóztak Répáshután.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik