Mozaik

Egekbe szökhet a kakaó ára

pixabay
pixabay
Már most sem olcsó.

Előfordulhat, hogy nem csak a keserűcsoki íze lesz keserű a szánkban mostantól. Kedvenc édességünk ára ugyanis eddig is emelkedett, a drágulás pedig várhatóan ezután sem áll meg, írja az Index.

A csokoládé ára az elmúlt évben 14 százalékkal emelkedett – derül ki a NielsenIQ piackutató adataiból. A piaci elemzők szerint az árak tovább emelkedhetnek, mivel a kakaó iránt most nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

A kakaó ára 2016. május 5. óta a legmagasabbra, tonnánként 3160 dollárra emelkedett, aminek egyértelműen a növény vésztartalékainak várható csökkenése az oka.

Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaó termelésének több mint 60 százalékát, itt pedig az El Niño időjárási jelenség miatt az előrejelzések szerint az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat.

Iparági becslések szerint a kakaó ára még tovább emelkedhet, és akár 3600 dollárra is nőhet tonnánként. Ez természetesen érinti a fogyasztókat, hiszen a csokoládétermelők kénytelenek lesznek a magasabb termelési költségeket a vásárlókra hárítani.

A kakaófogyasztás Európában igen magas, a régió a világ legnagyobb kakaóimportőre. Azt még nem tudni, hogy a folyamat hogyan érinti majd a magyar vásárlókat, de szinte biztosra vehető, hogy a hazai boltokat sem kerüli majd el a csokoládé drágulása.

Kapcsolódó
3 extra csokis sütemény recept csokoholistáknak
...mert szeretjük a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét...
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik