Otthon készült

Sokak kedvence, de valóban csoki a fehércsoki?

pixabay
pixabay

A kérdés már több fórumon is előkerült, hiszen amit általában csokiként fogyasztunk, az kakaó alapú édesség és a színe leginkább barnás árnyalatú. Viszont a fehér csokiban is van ám kakaószármazék sőt, kötelezően lennie kell benne.

Magyarországon azt, hogy mi nevezhető egyáltalán csokoládénak és fehércsokoládénak törvény szabályozza. Az „152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól” elnevezésű törvény 19. mellékletében találtuk meg a leírást, mely szerint az a termék nevezhető csokoládénak (étcsokoládé), amely kakaótermékekből és cukrokból készül és legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, melyből legalább 18% a kakaóvaj és 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Fehér csokoládénak pedig az a termék nevezhető, amely kakaóvajból, tejből vagy tejtermékekből és cukrokból készül és legalább 20% kakaóvajat és legalább 14% tej szárazanyagot tartalmaz. Ez utóbbi lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, és amelyben a tejzsír legalább 3,5%.

Egyébként a tejcsokoládénál is az az előírás, hogy legalább 14% tej szárazanyagot kell még tartalmaznia, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír.

Ezek szerint akár ki is jelenthetjük, hogy a fehércsoki olyan tejcsokoládé, amelyből kifelejtették a kakaóport.

És, ha már csokival foglalkozunk, felkerestünk egy cukrászdában otthonosan mozgó ifjút is, akit arra kértünk, hogy ossza meg velünk, hogyan készíthetünk mi magunk is fehércsokit.

Galamb Alex barátunkat hívtuk fel, akinek küldetéséről már olyan sokat írtunk és aki a Sütni jó alapítványával már több száz helyszínen járt előadásokat, látványsütéseket tartani szerte az országban. Alex roma gyerekeket mentorál, hogy a pék és a cukrász szakmán keresztül szerezzenek élményeket és találjanak boldogulást később a munka világában is. Nem mellesleg ezt az ifjút az év emberének választották Borsodban.

A Kisgergely Cukrászdában dolgozó Alex először is leszögezte, hogy a szakmában ők nem nagyon tartják csokoládénak a fehércsokit, mivel csak kakaóvajat tartalmaz, kakaót azonban nem.

Azt javaslom, hogy a legegyszerűbb, ha az otthoni felhasználásra valamelyik cukrászdiszkontban vásárolunk fehércsokoládé pasztillákat és azokat olvasztjuk ki, melegítjük össze, attól függően, hogy mire akarjuk használni. Tortabevonásra, aprósüteményhez vagy valamilyen formába öntjük bele, hogy bon-bon legyen belőle

– emelte ki Alex, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy egy dologra kell nagyon ügyelni. Míg a csokoládépasztillákat mikróban, lábosban melegítve vagy gőz fölött olvaszthatjuk meg, addig a fehércsokinál végig ott kell állni és kavargatni kell a kialakuló masszát.

Ez nem úgy viselkedik, mint a barna csokoládé. Hő hatására is kemény tud maradni, leülepszik és odaég, ezért itt csakis folyamatos kavargatás mellett őrizhető meg a sűrű, de folyékony állag

– jegyezte meg.

A rövid, de édes nyomozásunk eredményeként pedig leszögezhetjük, hogy a hivatalos, élelmiszermeghatározás szerint a fehércsokoládé megnevezés helyes. A cukrász szakmában azonban csokinak a barna, fekete, kakaóbabot is tartalmazó anyagot hívják, a fehéret nem szokás lecsokizni.

De szerintünk a végeredményt tekintve a név lényegében teljesen mindegy, csak finom legyen!

Kapcsolódó
3 extra csokis sütemény recept csokoholistáknak
...mert szeretjük a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét...
Olvasói sztorik